30
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

CHP'den 'TOKİ' sorusu

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Başbakan Erdoğan’a yönelttiği soru önergesinde Emlak Bankası’nın kapatılması ile TOKİ’ye devredilen arsa ve arazi miktarını sordu.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Meclis Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, TOKİ’nin önce Emlak Bankasının kapatılması ile Emlak Konut A.Ş’nin arsa ve arazilerine sahip olduğunu, 2004 yılında Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü’nün kapatılması ile de bu kurumun imarlı ve imarsız arsa ve arazilerinin bedelsiz sahibi olduğunu hatırlattı.

Topuz, “TOKİ, Maliye Hazinesinden bedelsiz temin ettiği araziler ile Emlakbank ve Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün kapatılmasıyla eline geçirdiği arsa ve arazileri, ‘dar ve orta gelirlilere altyapılı, imarlı arsa ve sosyal konut üretme’ yerine; inşaat şirketlerine satarak, şimdiye kadar izlenen sosyal konut politikasına aykırı bir uygulamaya girişmesi kamuoyunun tepkisine neden olmuştur“ dedi.

Topuz, önergesinde şu soruları yöneltti:

“Emlak Bankasının kapatılması ile TOKİ’ye devredilen arsa ve arazi miktarı nedir? Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün kapatılması ile TOKİ’ye devredilen arsa ve arazi miktarı nedir?

Maliye Bakanlığınca, TOKİ’ye, son beş yılda, harca esas değer üzerinden yapılan devirler ile bedelsiz olarak devredilen arsa ve arazilerin toplam miktarı nedir?

Sayın Unakıtan’ın sözünü ettiği, Maliye Bakanlığının TOKİ'ye arsa üretimi ve toplu konut yapımı amacıyla devrettiği ve TOKİ tarafından üçüncü kişilere satışı yapılan arsa ve arazi miktarı nedir?

Maliye Bakanı sayın Kemal Unakıtan’ın üçüncü kişilere yapılan satışa ilişkin "İhaleleri hemen iptal edin" talimatı yerine getirilmiş midir? İhalelerin iptali gerçekleştirilmedi ise, bu talimat hangi yasal gerekçe ile yerine getirilmemiştir?

Bu arsa ve araziler ne kadar bedelle ve hangi şirketlere satılmışlardır?

Üçüncü kişilerin(İnşaat şirketleri vd.) satın aldıkları arsa ve araziler, hangi tür (konut, ticaret, sosyal tesis, vb.)kullanımlara konu edilmiştir?

TOKİ üçüncü kişilere yaptığı satışlardan ne kadar gelir sağlamıştır? Bu gelirler nasıl ve hangi projelerde kullanılmıştır? Maliye Bakanı sayın Kemal Unakıtan’ın bu uyarısı, TOKİ’ye bedelsiz devredilen taşınmazların ‘kanundaki amaçlarına aykırı kullanımlara konu edildiğinin’ bir kanıtı mıdır?”

-“ORMANLARA TALİP OLAN YABANCI YATIRIMCI VAR MI?”-

Topuz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a yönelttiği soru önergesinde de, bakanlık tarafından 24 Kasım 2007 tarihinden önce ön izin ve kesin tahsis aşamasındaki orman sayılan yerlere verilen izinler doğrultusunda başvuruda bulunan yabancı yatırımcı olup olmadığını sordu.

Topuz, Bakan Günay’a, şu soruları yöneltti :

Çevre ve Orman Bakanlığınca 6831 sayılı Orman Kanunu hükümlerine göre verilen ön izin yada kesin tahsis aşamasında bulunan yerlerden, tahsisin devamı konusunda Bakanlığınıza yapılan başvuru sayısı nedir?

Çevre ve Orman Bakanlığınca ön izin verilmiş olmasına karşın süresi içerisinde başvuruda bulunmayan yatırımcı var mıdır?

Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerekse Çevre ve Orman Bakanlığınca gerçekleştirilen tahsislerin (izinlerin) kaç tanesi, 2634 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendinde gerçekleştiren değişiklikte yer alan ‘Hazine mülkiyetinde yeterli alanın bulunmadığı durumlarda’ koşuluna uygunluk sağlamaktadır?

5761 sayılı yasa kapsamında, başvuruda bulunan yatırımcı firmaların isimleri nedir? Tahsise konu orman alanları hangi bölge ve il sınırlarımızdadır? Tahsisli orman alanlarının firma bazında hektar olarak büyüklükleri nedir?

Tahsis edilen orman alanları hangi tür (Otel, tatil köyü, pansiyon, günübirlik, termal vb) kullanımlara ayrılmıştır? 2634 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendin b) numaralı alt bendinde yer alan, ‘Yapılaşmaya esas inşaat hakkı, emsal (E) 0.30’u geçemez’ koşulunun altında ve üstünde kaç tahsisli orman arazisi bulunmaktadır.“

anka
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 15:55:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?