22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

'Değeri sıfır olan arsa' haberi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin Tuzla'da bir arsası vardı ve maddi değeri sıfırdı... O arsa birden bire 2 milyon dolar değere çıktı. Peki nasıl?

Dişli, imar izni istemiş Büyükşehir 10 ay önce “uygun değildir” diye reddetmişti. Reddeden komisyon, dün Şaban Bey'e 2 milyon dolarlık bayram hediyesi verdi

AKP Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin Tuzla'daki 9 bin 400 metrekarelik arsasına dünkü İstanbul Büyükşehir Beledeyi Meclisi'nde “bayram hediyesi” gibi bir izin çıktı. Dişli'nin “kamulaştırılacak spor alanı” vasfındaki arazisi havuzlu villa yapmaya uygun şekilde “konut alanı” olarak düzenlendi.

Geçtiğimiz Ocak ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu aynı konuda gelen izin talebini “uygun deağildir” görüşüyle onaylamamıştı. Ama Dişli pes etmedi. Belediye koridorlarında söylenenlere göre, “İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, tadilat izin talebinin altındaki imzanın kime ait olduğunu farketmedi galiba” şeklindeki görüşleri haklı çıkarırcasına, imar değişikliği talebi Ekim ayında tekrar Belediye Meclisi'nin gündemine geldi. 10 ay önce “uygun değildir” görüşü veren İmar Komisyonu dün erken saatlerde toplanarak bu kez “ uygundur” görüşüne imza attı. CHP'li iki üyenin redettiği komisyon toplantısında, 6 AKP'li ve bir Anavatanlı üyenin 'evet'oyuyla değişiklik kabul edildi. Sabah saatlerindeki komisyon kararından sonra değişiktlik önerisi jet hızıyla Meclis salonuna indirildi ve kabul edildi.

Aynı komisyon reddetmişti

Dişli, Tuzla Şehitler Caddesindeki spor alanı olarak tanımlanan arsasının imara açılması için Büyükşehir Belediyesine 15 Mayıs 2006 tarihinde başvurdu. Dosya 11 Ocak tarihine kadar tam 9 ay komisyonlar tarafından incelendi. Her komisyon dosya hakkında görüşünü oluşturdu. En ilgi çekici olanı ise İmar Komisyonu'nun görüşüydü. Komisyon “uygun değildir” görüşünü şu şekilde temellendirdi: “Nüfus ve yapı yoğunluğu artıracağı, ayrıca çevre parsellere emsal temsil edeceği görüldüğünden 1/5000 ölçekli plan kararlarına aykırı, spor alanının bütünlüğünü bozucu teklif uygun bulunmamaktadır. Dişli aynı talebi 11 Nisan 2007 tarihinde yeniden Büyükşehir Belediyesine sundu. Bu sefer 7 aylık bir çalışma sonucunda yine aynı komisyon üyeleri tarafından ” uygundur “ görüşü dile getirilirken, bu kez raporda şu ifadelere yer verildi.

”Kamuya terki gereken donatı alanlarının kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. Plan notu ilavesiyle komisyonumuzca tadilen uygun görülmüştür.“

Yapı oranı da değişti

Şaban Dişli'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne yaptığı başvuru işlerinin takibini oğlu Taha Selçuk Dişli yaptı. Dişli oğluna 24 Ekim 2005 tarihinde verdiği vekaletname ile işleri takip etmesini sağladı. Noter tarafından işlemlerde Şaban Dişli'nin mesleği için de şu ifadeler kullanıldı: ” Ak Parti Dış İlişkiler Başkanı Sakarya Milletvekili “ (O dönemdeki ünvanı)

İki kez belediyede görüşülen dosya son halini 10 Ekim 2007 tarihinde aldı. Verilen izinde çok önemli bir avantaj daha sağlandı. İmar değişikliğinde 9 bin 400 metrekare arazinin 6 bin 110 metrekaresine inşaat izni verildi. Ancak imar değişikliğinde kullanılan ” Kask (bürüt) 0,30 “ ifadesi bu hesabı da değiştirdi. Çünkü normal şartlarda 6 bin 110 metrekarenin yüzde 30'u yani bin 833 metrekare inşaat yapılması gerekirken kullanılan 'brüt” 9 bin 400 metrekarenin yüzde 30'u yani 2 bin 820 metrekare inşaat yapılsına izin verildi.

HAMİLİ KART OLUNCA

Şaban Dişli, oğluna verdiği vekalette açık kimliğini (AKP Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı) yazınca 10 ay önce “buraya imar olmaz” (üstteki kupür) diyen komisyon, fikrini değiştirip izni verdi. Dişli'nin para etmeyen 9.4 dönüm arazisi de milyon dolarlık değerlere ulaştı.

'Arsaya 14 villa rahatlıkla yapılır'

TÜRYAP Tuzla Temsilcisi Hüseyin Özmen

Tuzla'da bu bölgede arazi fiyatları metrekare başına 250 YTL ile 300 YTL arasında değişiyor. 9 bin 400 metrekarelik bu arazinin imar değişikliğinden önceki değiri 'sıfır'YTL. çünkü spor alanı olduğu için ticari değeri bulunmuyor. Ancak yapılan değişiklik ile önemli bir konut alanına dönüştü.

9 bin 400 metrekare özürenden bürüt 0,3 task yapılaşma izni verilen bu yerde 2 bin 820 metrekare inşaat yapılabilir. Bu da 200 metrekareden 14 villa yapmaya imkan sağlar. Bu şartlar altında bu arazinin metrekare fiyatı 250 ile 300 YTL arasında değişir. Üzerine hiç bir yatırım yapılmadan şu anda 2 milyon 350 bin YTL ile 2 milyon 820 bin YTL arasında satış yapılabilir. 





Öge Demirkan/vatan
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 14:50:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?