16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Devler en değerli arsanın peşinde

İstanbul'da metrekaresi 10 bin, tamamı 2 milyar dolar olan arsaya emlak ve medya devi Donald Trump bile talip oldu.

Karayolları'na ait arazinin özelleştirme ihalesine katılmak için aralarında uluslararası yatırımcıların da bulunduğu 10'dan fazla firma başvurdu.

İstanbul Levent'te bulunan yaklaşık 96,5 dönümlük Türkiye Cumhuriyeti Karayolları'na ait arazinin satışına ilişkin şartnameler geçen salı gününden itibaren satılmaya başlanırken, ihaleye katılabilmek için gerekli olan ve adedi 20 bin YTL olan şartnamelerden 10'un üzerinde satış yapıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB), şartname satışlarından dört günlük satış geliri de 200 bin YTL'yi aşmış oldu.
Yetkililer, ihalede son teklif tarihinin Şubat ayı sonu olduğunu hatırlatarak, yatırımcıların ilgisinin devamının beklendiğini vurguladılar. 15 milyon dolarlık geçici teminatın alınacağı ihalede ilk teklif tarihi 21 Şubat, son teklif tarihi ise 28 Şubat olarak açıklanmıştı. Bu arada, arazinin bedeli peşin ya da vadeli ödenebilecek. Vadeli seçenekte 24 aya kadar taksit imkanı olacak. Bu durumda satış bedelinin yarısı sözleşme imzasında alınacak, yüzde 25'i 1 yıl içinde, geriye kalan tutar ise ikinci yılda ödenecek. Vadeli seçeneğe yıllık yüzde 10 basit faiz uygulanacak.

EN YÜKSEK BİNA 28 KAT

Öte yandan, arazinin satıştan sonra alıcı tarafından nasıl kullanılabileceği de netleşmeye başladı. Söz konusu arazi; konut, ticari alan veya turizm alanı olarak değerlendirilebilecek. Burada inşaat yapılabilecek net alanın 2,8 katı kadar yapılaşma olabilecek. Bir başka deyişle yaklaşık 81 bin metre karelik net alana karşılık 226 bin metre kare inşaat yapılabilecek. Bunun yanında arsada yapılacak binaların yüksekliği için 1,5-2 emsal alındığı belirtiliyor. Arazi üzerinde Karayolları'nın 14 katlı binası olduğu göz önüne alındığında, burada en fazla 28 katlı bina yapılabileceği ortaya çıkıyor.

ŞEHİRCİLİK ÖNEMLİ

Diğer taraftan imar planı hazırlanırken, yapılaşmanın Boğazd'an görünüşü bozmayacak şekilde planlandığı ifade edilirken, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na, yapılan siluet çalışması ile sunuşun yapıldığı belirtiliyor. Planın, salt ekonomik boyuta bakılarak değil şehircilik ve sosyal boyut da ele alınarak hazırlandığı vurgulanıyor.

Metrekaresi 10 bin tamamı 2 milyar dolar

Levent'te bulunan arsaları, İstanbul'un en güzel yeri olarak nitelendiren İstanbul Emlak Komisyoncular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ateş, arsanın değeri hakkında "yüzük taşı" benzetmesini yaparken," İstanbul'un en güzel mevkisinde bulunan arsanın metrekaresi 10 bin dolardan aşağı olamaz" açıklamasında bulundu. İmar durumundaki herhangi bir değişikliğin fiyatın daha da yükseleceğini ifade etti. Ancak metre karesi 10 bin Dolardan hesap edilse bile mevcut yapının yaklaşık değerinin 2 Milyar dolar arsa değerinin 600-800 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Arsa oldukça yüksek bir fiyata satılabilir

Türkiye İşveren Müteahhitleri Sendikası (TİMSE) Başkanı Nazım Aygün, arsa hakkında yapı yoğunluğu ve kat yüksekliği ni Özelleştirme İdaresi tarafından belirleneceğini söylerken, ihalede yer alabilecek başvurular arasında uluslararası finans kuruluşlarının olabilceğini vurguladı. Fiyatlar konusunda büyük rakamlardan bahsedileceğine dikkat çeken Aygün, "Arsa çok yüksek fiyatlarda satılabilir" dedi.

İşte arsaya talip olanlar

Büyükdere Caddesi üzerindeki arazi, İstanbul'un en önemli iş merkezlerinde biri olan Levent'te bulunması ve Boğaz'a yakınlığı ile çok değerli olarak kabul ediliyor. Bölgenin çok uluslu şirketlerin genel müdürlük binaları, finans şirketleri, bankalar, lüks konutlar ve alışveriş merkezlerinin de yer alması cazibesini artırıyor. Alınan bilgilere göre Dubai'li inşaat grubu Sama Dubai, Ofer Grububu ile Donald Trump'ın Yeşil İnşaatının da talipliler listesinde yer aldığı söyleniyor.


Yenişafak
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 19:26:23
Güncelleme :3 Şubat 2007 Cumartesi 13:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?