19
Mayıs
2024
Pazar
EMLAK-KONUT

Dış cephelerde seramik devrimi

Dış cephelerde seramik devrimi

İçinde oturduğumuz ev hakkındaki ilk izlenim evin dış cephesine bakarak oluşur. Doğru özelliklere sahip ve kaliteli dış cephe boyası kullanarak, bu ilk izlenimin olumlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Dış cepheler yapıların görünen yüzü, yani imajıdır. Unutmamalı ki birçok insan evimizin sadece dışını görebilmekte ve oturduğumuz ev hakkındaki ilk izlenim yine evin dış cephesine bakarak oluşmaktadır. Bizim için bu kadar önemli olan dış cephelerin korunmasında en önemli görev ise atmosfer ortamı ile direkt temasta olan dış cephe boya ya da kaplamalarına düşüyor. Dış cephe boyalarında kaliteyi belirleyen beş faktör bulunuyor:

Bu faktörlerden ilki yüzeye yapışma gücü yani aderanstır. Boyalar, yüzeyde bir film tabakası oluştururlar. Bu film tabakasının yüzeye tutunma gücü mutlaka yüksek olmalıdır. Aderansın kuvvetli olması direkt olarak dış cephe boyasının dayanımını etkileyen ana faktörlerdendir. Yüzey ile boya tabakası arasındaki bağın kuvvetli olması, dış cephe boyasının yağmur, kar gibi dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

Kaliteyi belirleyen bir diğer faktör cephe boyasının güneş ışınlarına dayanımıdır. Bir dış cephe boyasının renklerinin solmaması dış cephe için çok kritik önem arz eder. Renklerin solmasının ana nedeni güneş ışınlarının boya tabakasını deforme ederek rengin açılmasına neden olmasıdır. Kaliteli bir dış cephe boyasından beklenen ise rengini uzun süre muhafaza etmesi ve dış cephede oluşabilecek bu kötü görüntüyü önlemesidir.
Diğer bir önemli faktör de kir tutmama özelliğidir. Hava kirliliğinin yüksek olduğu ülkemizde dış cepheler çok fazla kir tutar. Dış cephe boyasından beklenen önemli performans kriterlerinden biri kirlerin yüzey ile bağ kurmasını engellemektir. Bu şekilde dış cepheler uzun yıllar temiz kalırlar.
Dış cephe boyasının kapatma gücü de göz önünde bulundurulmalıdır. Yüzeyde bir film tabakası oluşturan boyalar, kapatma gücünün yüksek olması halinde yüzey bozukluklarının dış görüntüyü bozmasını engellerler ve alttaki zeminin dış ortam ile görüntü olarak tamamen bağlantısını keserler.

Dış cephe boyasının suya dayanımı ve su buharı geçirgenliği sürekli atmosfer etkilerine maruz kalan dış cepheler için diğer bir önemli noktadır. Yağmur, kar gibi doğa olayları dış cephelere önemli derecede zarar verebilir. Ayrıca yaşadığımız iç mekanlarda oluşan buhar zamanla duvar içine nüfuz eder ve hem yapının nem tutarak çürümesine hem de boyanın kabarıp dökülmesine neden olur. Kaliteli bir dış cephe boyasından beklenen hem suyu bünyesine almaması hem de nefes alarak duvara nüfuz eden buharın dış ortama verilmesini sağlamasıdır. Aksi takdirde boya ve yapı büyük ölçüde zarar görür ve dış cephe estetik görüntüsünü kaybeder.
Yukarıdaki beş özelliği sağlayan boyalar hem yapıları atmosfer şartlarından korurlar hem de cephenin estetik görünümünü uzun seneler muhafaza etmesini sağlarlar. Dış cepheler yapıların imajı için çok önemli olduklarından dış cephe boya seçiminde yukarıdaki özellikleri sağlayan ürünler tercih edilmelidir.

İLK SERAMİK KATKILI BOYA
2005'te, Türkiye'nin ilk seramik katkılı boya grubu ile hem iç cephede hem dış cephede pazara güçlü bir giriş yapan Fawori, ileri teknolojiyi kullanım gücü ve güçlü dağıtım kanallarıyla, Türkiye boya pazarında en büyük 5 firma arasında yerini almayı başardı. Fawori, kısa sürede artırdığı marka ve kalite bilinirliğinin yanı sıra iç-dış, sentetik boya grubu, ısı yalıtım, laminat parke, fırça ve rulo grubu gibi diğer birçok ürün grubuyla ürün yelpazesini geliştirdi.

Fawori'nin, 3 yıllık yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucunda ileri teknoloji sayesinde elde edilen seramik mikrotanecikleri kullanarak geliştirdiği, Türkiye'nin ilk seramik katkılı dış cephe boyası da tüketiciye sunuldu. Böylelikle doğadaki minerallerden elde edilen, dayanıklı ve dekoratif bir malzeme olan seramik, Ceramix Dış Cephe Boyası ile buluşarak dış cephede, beklenen yüksek performansı sağlamayı başardı.
Talk pudrası görünümüne sahip seramik kürecikler, zehirsiz ve kimyasal tepkimeye girmeyen yapısı sayesinde her türlü boyaya, kaplama malzemesine ve tutkala kolaylıkla katılabilir. Ek olarak, yuvarlak şekilleri sayesinde birbirleri üzerinde kayarak katıldıkları malzemede daha düzgün bir akışkanlık sağlar. Duvara boya ile uygulandığında mikro kürecikli kaplama boyanın tamamen kuruması ile beraber vakumlu hücrelerden oluşan daha yoğun bir film tabakası oluşturur. Elde edilen bu seramik tabakası uygulandığı yüzeyi, ultraviyole ışınlardan korur, dış cephe için en büyük tehlikelerden biri olan suyu yapıdan uzak tutar. Kir tutmaz; seramik mikro kürecikler, kuruyan boya tabakasında yüzeye seramik karakteristiği kazandırarak kirler ile kimyasal bağ kurmayı engeller ve yüzeylerin temiz kalmasını sağlar. Kir ve lekelerin yüzeye tutunmasını engeller.
Yüzeye uygulanan Ceramix Dış Cephe Boyası, kururken seramik mikrokürecikleri boya yüzeyine yaklaşarak yüzeyde dış hava koşullarına karşı özel bir dayanım sağlar. Her türlü eski-yeni mineral esaslı yüzeyler (sıva), beton, brüt beton, serpme sıva, tarak mozaik, eternit, betopan, mdf, prefabrik yapı elemanları üzerine Fawori Ceramix Dış Cephe Astarı ile birlikte uygulanabilir. Ayrıca kirlenmiş, rengini kaybetmiş, eski boyalı yüzeylerde de kullanılabilir.

SERAMİĞİN ETKİLERİ
Sunduğu alternatif renk seçenekleriyle dış cephelerinize dekoratif ve koruyucu çözümler sunan Ceramix Dış Cephe Boyası, kullanıldığı yüzeylerde kazanılan seramik karakteristiği ile şu özellikleri gösterir:
- Kir tutmaz, kirlerle kimyasal bağ oluşumuna engel olur
- Kolay temizlenir n Tam nefes alır n Solmaz
- Dökülmez, çatlamaz n Suya dayanıklıdır
- Aderansı ve örtücülüğü maksimum düzeydedir

 

Akşam
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 22:46:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?