16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Düzce'de 4 kat tartışması

Düzce'de Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılacak 4 katlı binalar tartışmaya neden oldu. 

Düzce Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Nermin Yılmaz Düzce'nin deprem bölgesi olduğunun unutulduğunu belirterek "Sağlıklı ve güvenli çevrede yaşama hakkı en temel insan hakkıdır. İmar planlarının uygulamaya geçildiği süre içerisinde plan ana kararları sürekli revizyona uğramakta alınan kararlar değiştirilmektedir. Son günlerde gündeme gelen kat artışı, TOKİ'nin yapacağı konutlarla hız kazanmıştır. TMMOB olarak yerel yönetimlerin konut üretimine, karşı olmadığımızı ancak yapı üretme kriterlerinin ve plan ana kararlarının yeterince dikkate alınmadığını gözlemliyoruz. Afetler öncesi var olan mevcut yapı stoğu yeterince güven vermezken, 2 katlı yapılan binaların 3. kat ilavesi yapılmış kat ilavelerinin gündeme gelmesi, yapılan binalara 4. katların ekleneceği konusunda emsal teşkil edecektir. 

Teknik olarak çok katlı yapı üretmenin olağan olduğu, ancak yapı üretme kültürü, kent içerisindeki nüfus, sosyal donatı ve yeşil alanların bu uygulamaya cevap veremeyeceği, teknik koşulları sağlayamayacağı gerekçesi ile kat artışından vazgeçilerek yatayda yapılanmanın desteklenmesi, konut üretiminin yapılabileceği plansız alanların ivedi olarak planlama hazırlıklarının yapılması gerektiği önemli bir husustur. Biz kent gelişimine yönelik eleştirilerimizin kentin sosyo-ekonomik planlama ve yapılanma sürecine yapıcı katkı koymak adına toplumsal sorumluluğumuzdan kaynaklandığını kamuoyuna duyururuz" dedi. 

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kayhan Özdemir ise , kendilerinin kat artışına karşı gibi gösterildiğini belirterek, "Biz kat artışına karşı değiliz çifte standarda karşıyız. Yani Düzce'de şu anda uygulanan imar planında her tarafta 3 kat olması lazım bazı kuruluşlara ayrıcalık tanınıp onlara 4 kat yarın başka hatırlı birisi gelecek 5 kat isteyecek, başka hatırlı birisi gelecek 10 kat isteyecek. Yani bunun önüne geçebilecekmiyiz. Bir şehrin uygulanabilir bir imar planı var. Bunu her yere uygulayacaksınız" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2007 Perşembe 17:02:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?