19
Mayıs
2024
Pazar
EMLAK-KONUT

Emlak fiyatları düşebilir

Milliyet Gazetesi Emlak Uzmanı Tebernüş Kireçci, Kenthaber'e yaptığı özel açıklamada anadolu kentlerinde belediyelerin yeni bölgeleri imara açarak emlak fiyatlarını düşürebilecek güçte olduğunu söyledi.

Türkiye'de göç alan kentlerin düzensiz ve çarpık yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kireçci, "Buna rağmen gerek mevzuattan kaynaklanan sorunlar gerekse işlerin ağırdan alınması dolayısıyla belediyeler ihtiyaç duyulanın çok altında imar çalışması yapıyor. Böyle olunca da bir taraftan çarpık yapılaşmanın ekmeğine yağ sürülüyor diğer taraftan da Türkiye genelinde arsa fiyatlarının yayına yaklaşılmıyor" diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerde kat karşılığı oranının yüzde 20'ler düzeyinde olduğuna dikkat çeken Tebernüş Kireçci, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 30'dan başladığını, yüzde 50-60'lara kadar çıktığını söyledi. İnşaatta asıl maliyetin arsa olduğuna belirten Kireçci, "Çimento veya demirin payı yüzde 4 ile 6 arasında değişiyor. Arsanın payı ise minimum yüzde 30'dan başlıyor. Türkiye gibi arazilerin yarısından fazlasının kamuya ait olduğu bir ülkede kat karşılığı arsa oranlarının lüzde 10'un bile altına düşürülebileceği çok açık. Bu oran düşürülebilirse, 'demir yükseldi, çimento çok arttı' feryatları kesilir. Aksi halde spekülatif bir şekilde arsa fiyatları yükselişini sürdürür. Bundan da en çok orta ve alt gelir grubu zararlı çıkar" dedi.

Belediyelerin yeni bölgeleri imara açaçağını açıklamasının ardından bu konuda kararlığını göstermesiyle birlikte arsa fiyatlarının otomatik olarak inişe geçeceğini iddia eden Tebernüş Kireçci konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Arsada fiyatı talep belirler. Türkiye her geçen gün nüfusu artan bir ülke. Bununla birlikte konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Türkiye'de konut üretimi patladı deniliyor ama üretilen konut sayısı ihtiyacı karşılamaktan uzak. Türkiye genelinde arsasını satın alarak inşaat yapabilecek şirket sayısı sınırlı. Dolayısıyla inşaat şirketleri kat karşılığı proje işine giriyor. Bu da arsa paylarını yükseltiyor. Arsa paylarının düşürülmesini tek çözümü var, yeni bölgeleri imara açmak"

Tebernüş Kireçci, belediyelerin yeni bölgeleri imara açarken orman, akarsu ve göl koruma havzaları ile tarım arazilerine zarar vermemesi gerektiğini sözlerine ekledi
Kenthaber
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 12:51:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?