22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Emlakta yabancı eğilimleri

Antalya, İzmir ve Muğla'da bugüne kadar 41 bin 362 yabancı, 32 bin 635 adet mülk satın aldı. Yabancılara en fazla mülk satışı Antalya ve Muğla'da gerçekleşti, yabancılar kapladığı yer bakımından en fazla Muğla'dan yer edindi.

Yabancılara mülk satışı çalışmaları kapsamındaki bir çalışmaya göre, Türkiye'de turizmin merkezleri olarak nitelenen Antalya, Aydın, İzmir ve Muğla'da şu ana kadar 41 bin 362 yabancı, 32 bin 635 adet mülk satın aldı. Adet olarak yabancılara en fazla mülk satışı 14 bin 124 ile Antalya'da olurken, bu ili 8 bin 218 ile Muğla, 5 bin 744 ile Aydın, 4 bin 549 ile de İzmir izledi.

İNGİLİZLER BAŞI ÇEKİYOR

Kapladığı alan bakımından yabancılar en fazla Muğla'da yer edindi. Muğla'da yabancılara satılan gayri menkullerin toplam büyüklüğü 4 milyon 742,4 bin metre kareye ulaştı. Yabancılar, Antalya da, 3 milyon 760,7 bin metre kare,İzmir'de 2 milyon 181,5 bin metre kare, Aydın'da 1 milyon 558,2 bin metre kare yer aldı.

Turistik yörelere yatırımda İngilizler başı çekerken, 16 bin 436 İngilizin 4 ilde edindikleri taşınmaz sayısı 11 bin 807'yi buluyor. Almanlar, 9 bin 989 kişi ve 8 bin 414 taşınmaz ile ikinci sırada yer alıyor.

Bu arada gayrimenkule yatırımda İngilizler Muğla'yı, Almanlar, Hollandalılar, İrlandalılar ve Norveçliler Antalya'yı, Yunanlılar ise İzmir'i tercih ediyor.

FETHİYE'DE 6 BİN YABANCI YAŞIYOR

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı, yabancıların Muğla ve Fethiye'ye yoğun ilgisi konusunda şunları söyledi:

“Fethiye'de coğrafi güzelliğinin yanı sıra güzel bir iklime sahip. Bu bana göre ekonomik bir tercih. Yabancıların mülk alımı ile ilgili olarak son 2 yılda bir azalma yaşanıyor. Bu anlamda bir doyuma ulaşıldı. Bu talebin başka cazibe merkezlerine kayacağını düşünüyorum.

Fethiye'yi daha çok İngilizler tercih ediyor. Bizim tespitlerimize göre Fethiye'de bugüne kadar yabancılara yaklaşık 3 bin ev satıldı. Bu da ilçemizde yaklaşık 6 bin yerleşik yabancının yaşadığını gösteriyor.”

Fethiye'den ev alan yabancıların büyük bölümünün orta yaş üzerindeki yabancılar olduğuna işaret eden Saatçı, Fethiye ve bölgesinden ev ve arazi alanların ilk tercihleri arasında Ölüdeniz, Göcek, Hisarönü ve Ovacık çevresinin bulunduğunu ifade etti.

Yabancıların kısa sürede bölgenin yaşam şartlarına uyum sağladıklarını belirten Saatcı, “Biz onları artık yabancı olarak görmüyoruz. Onların sağladığı uyum bazen bizi bile şaşırtıyor” dedi.

SATIN ALDIKLARI EVLERİ APART OLARAK KULLANIYORLAR

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ise Marmaris'i en fazla İngilizlerin tercih ettiğini belirterek, “Bölgedeki gayrimenkul ve arazi satışları konusunda devletin ciddi bir planlama yapması lazım” dedi.

Bölgeden mülk ve arazi alan yabancıların inşaat ve emlak sektöründe zaman zaman hareketlenmeye neden olmasına rağmen bölge ekonomisine ciddi ekonomik katkı sağlamadığını iddia eden Acar, şöyle konuştu:

“Bizim tespitlerimize göre, bazı İngiliz vatandaşları satın aldıkları evleri aparta dönüştürerek turizme giriyor ve bölgenin turizm pastasından pay alıyor. Aparta dönüştürdükleri evleri İngiltere'deki yakınlarına 1 hafta, 15 gün ve 1 aylık dönemlerle kiraya veriyorlar. Yani Türkiye'nin turizm pastasından pay alıyorlar. Bazı yabancılar ise emlakçılık yapıyorlar.”


aa
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2007 Pazartesi 11:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?