30
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

En büyük outlet açılıyor

Viaport Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, 100 milyon euro yatırımla, 250 bin metrekarelik bir alana kurulan outlet merkezi Viaport’un 29 Temmuz’da kapılarını açacağını belirtti

Pendik’te, 29 Temmuz’da kapılarını halka açacak olan outlet alışveriş merkezi Viaport’taki toplantıda, tekstil ve perakende sektörünün önde gelen isimleri ‘outlet’ konusunu masaya yatırdı. Viaport Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, Viaport’un oturum alanı olarak en büyük alışveriş merkezlerinden (AVM) birisi olduğunu söyleyerek, “250 bin metrekarelik bir alan üzerine oturuyor. Bu konseptte Türkiye’nin ilk gerçek outlet’i” dedi.

AVM’ler arasında ciddi bir rekabet başladığını anlatan Bayraktar, “Bu da kendi içinde farklılaştırmayı doğurdu. Viaport her şeyiyle farklı bir proje. Suni bir şey yok. Duvar resimlerinde bile kök boya kullanıldı” dedi.


145 mağazanın olduğu alışveriş merkezinde aynı zamanda 700 yataklı 5 yıldızlı otel bulunduğunu kaydeden Bayraktar, Viaport’un yatırım tutarının 100 milyon euro olduğunu kaydetti. Viaport’taki kiraların bölgesel AVM’lere göre yüzde 50 daha düşük olduğunu söyleyen Bayraktar, kiralamanın yüzde 90 oranında tamamlandığını anlattı.

Bir milyon ziyaretçi
Viaport projesinin Türkiye ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise bu tarzdaki ilk beş projesinden birisi olduğunu belirten Bayraktar, “Viaport 3 ana bölümden oluşuyor. Bunlar fuar ve kongre merkezi, 700 yataklı otel ve 156 bin metrekarelik outlet” dedi. Bayraktar şöyle devam etti:


“Ana bölümlerinin yanı sıra, go-kart sahası, country clup, turistik bedesten (minyatür kapalı çarşı), gençlik merkezi, at çiftliği, çocuk oyun alanları, güzellik merkezi gibi bölümlerin yanı sıra kendine ait yapay bir göleti ve 3 bin araçlık bir otoparkı var. Ünlü markaların ‘outlet’ mağazacılık olarak Türkiye’de ilk kez yer alacakları Viaport Outlet Center bu özelliğiyle de bir ilki gerçekleştiriyor.”

Bayraktar, ortalama aylık 1 milyon ziyaretçi ağırlamaya hazırlanan Viaport’un ücretsiz servisleriyle de misafirlerine olası kolaylıkları sağlamayı hedeflediğini belirtti.

‘Devşirme outlet istemiyoruz’
Viaport’ta mağaza açacak bazı markaların sahipleri AVM ve outlet’lerle ilgili şunları söyledi:

Ümit Zaim (Derimod):
“Outlet ucuz malların satıldığı bir yer değil, markaların uygun fiyatlı ürünlerini satması demek. ABD’deki markalar outletlerde ağırlıklı olarak bir alt markalarını satıyor.
Pazarlarda satıcılar gözlerimin içine baka baka ‘Derimod bunlar!’ diye terlik satıyor. Outlet, taklitçiliği önlüyor. Ancak devşirme outlet istemiyoruz. Bir AVM tutmayınca, ‘Hadi outlet’e çevirelim’ deniyor. Böyle olmaz.”

Abdullah Kiğılı (Kiğılı):
“Outlet AVM’lerde satılan ürünlerin yüzde 80’i alt marka olacak. Alt markamızla yeni bir bant yaratacağız. AVM’lerde kiraların düşmesi önemli değil. Önemli olan alışveriş merkezini doğru yönetebilmek. Doğru yönetilemezse ya hastane ya otel olacaklar demiştim. Nitekim bu noktaya geldik. Viaport ise İstanbul’un yüzük taşı olabilecek bir AVM.”

Ali Murad Kızıltaş (İnci Ayakkabı)
“Artık rekabet firmalar arasında değil, AVM’ler arasında yaşanıyor. Farklılaşmayı sağlayamayanların yaşama şansı kalmıyor. AVM’lerde sigara yasağından, daha çok kafeteryalar etkilendi. Ciroları yüzde 50 düşmüş. Ama ben üç beş ay sonra normale döneceğine inanıyorum.”

Adil Işık (ADL):
“Zeytinburnu’ndaki Olivium mağazamızın satışlarından çok memnunuz. İndirim yaptığımız dönemde çalışanlarıma, ‘Biz fiyatlarda indirim yaptık. Ürün kalitesinde, mağaza temizliğinde ve hizmet kalitesinde indirim yapmadık’ diyorum. Rusya’ya 40 mağaza açtık. Herkes H&M geliyor mu diye merak ediyor. Adil Işık, Rusya’ya 40 mağaza açmış kimsenin umurunda değil.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 12:18:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?