20
Mayıs
2024
Pazertesi
EMLAK-KONUT

Eski otogarlar AVM oldu

Şehrin içinde stratejik konumlarından dolayı paha biçilemeyen eski otogarlar kıymete bindi. Özellikle Anadolu'da alışveriş merkezi (AVM) kurmak isteyenler önce otogar ve sebze hallerine bakıyor.

Belediyeler bu yerleri milyon dolarlara pazarlıyor. Özellikle Anadolu'da her gün neredeyse yeni bir alışveriş merkezi açıldığını duyuyoruz. Alışveriş merkezleri için lokasyon iyi yerlerde olan eski otogarları buluyor. Buralar tek parça ve düz arazi olduğu için ulaşım açısından giriş çıkışları kolay. Çok farklı altyapı yatırımları da gerekmiyor. Dolayısıyla maliyet düşüyor, inşaat çok hızlı yürüyor, en önemlisi de insanların bildiği ve alışkın olduğu lokasyon olduğu için aynı davranışın AVM'ye çevrildikten sonra da devam ettiği gözleniyor. Durum böyle olunca da bir ilin kapısını çalan AVM yatırımcısı eski otogarlara yöneliyor.

Batı Akdeniz bölgesinde yer alan şehirlerin eski otogarları da, yerlerini alışveriş merkezleri ve lüks binalara terk ediyor. Antalya, Afyonkarahisar ve Isparta'daki 4 eski otogarın bulunduğu alanlar, yakın zamanda şehirlerin en büyük alışveriş mekânları olacak. İhtiyaca cevap vermedikleri için terk edilen otogarlar, cazibe merkezi haline gelip ekonomik yapıya destek verecek. Akdeniz Bölgesi'nin en büyük inşaat firması Kadıahmetoğulları, Antalya, Afyonkarahisar ve Isparta'da eski otogarlarını alışveriş merkezleri ve lüks konut alanlarına çeviriyor. Belediyelerden kat karşılığı ya da yap-işlet-devret yöntemi ile alınan eski otogarların bulunduğu alanlara, dev alışveriş mağazalarının yanı sıra lüks konut ve işyerleri yapılıyor. Doğu Garajı diye bilinen yer ile Antalya eski otogarı denilen alanda çalışmalarını sürdüren Kadıahmetoğulları, turizm kentinin en büyük ve yüksek binalarını inşa ediyor. Eski otogardaki Büyükşehir Belediyesi İş ve Alışveriş Merkezi'ne geçen yıl başlayan firma, dünyanın ilk 2 bin 700 araçlık otopark otomasyon sistemine sahip binayı buraya yapacak. Yine Antalya'nın Doğu Garajı bölgesinde 18 bin 500 metrekarelik alanda 60 bin metrekare inşaat alanına sahip alışveriş merkezi ve dükkân yapılacak. Çevre esnafı için 160 dükkânın bulunacağı inşaata alanına 50 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

Eski otogarlar ne olarak kullanılıyor?


İSTANBUL: Topkapı Otogarı'nın yerinde şu an geniş bir yeşil alan bulunuyor. Parkın içinde tiyatro salonları, cami, havuzlar, yürüyüş parkuru ve otoparklar yer alıyor.

ANKARA: 1995 yılına kadar kullanılan şehirlerarası otobüs terminalinin bulunduğu alanda Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası yer alıyor.

İZMİR: Halkapınar mevkiindeki şehirlerarası otobüs terminali alanı metro araçlarının tamir ve bakımlarının yapıldığı yer haline geldi.

KONYA: Eski otogarın yerine Selçuklu Kulesi adını taşıyan, içinde alışveriş merkezi ve ofislerin bulunacağı 42 katlı gökdelen yapılıyor.

ŞANLIURFA: MEL-4 Gayrimenkul Geliştirme şirketi, otogarın yerine büyük bir ticaret merkezi yapılıyor.

SAMSUN: Eski otogar alanına 17 katlı, 164 odalı otel ve büyük bir alışveriş merkezi yapıyor.

SAMSUN ÇARŞAMBA: Eski otogarın yeri olan 7 bin 500 metrekarelik alana meydan ve otopark yapılıyor.

KAHRAMANMARAŞ: Eski otobüs terminalinin yerini Hollandalı MEL-3 firması aldı. Firma buraya çok kapsamlı bir alışveriş merkezi yapacak.

BURDUR: Eski otogar yıkılıp yerine alışveriş ya da fuar merkezi kurulacak.

ISPARTA: Köy garajı denilen bölgede ilin en önemli kültür, sanat ve alışveriş merkezinin inşaatı sürüyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 11:34:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?