28
Mayıs
2024
Salı
EMLAK-KONUT

Faiz artışı anında kredilere yansıdı

Piyasalarda yaşanan dalgalanmayla birlikte bankalar hergün maliyetlerini gözden geçirip, bono faizlerindeki yükselişi anında konut kredilerine yansıtmaya başladı. 1.5 ay gibi bir sürede yüzde 1.07 den yüzde 1.65 e çıkan faiz oranlarındaki hızlı artış tüketicileri tapu işlemleri yaparken bile yakalıyor. Bankalar bir önceki gün anlaşmasını yaptığı ancak henüz onayını vermediği konut kredisinde ertesi gün faiz artırımı yapınca tüketiciler köşeye sıkışıyor. Bu durumla karşı karşıya kalan tüketici ya krediyi almaktan vazgeçiyor ya da artan faiz oranına mecbur kalıyor.

Piyasalarda yaşanan dalgalanmayla birlikte konut kredi faizlerinde yaşanan hızlı artış tüketicileri tapu işlemleri yaparken bile yakalıyor. Bankalar anlaşmasını yaptığı ancak henüz onayını vermediği konut kredisinde faiz değişikliğine giderek tüketiciyi şaşırtıyor. Bu durumla karşı karşıya kalan tüketici ya krediyi almaktan vazgeçiyor ya da artan faiz oranına mecbur kalıyor.

FAİZ HIZ KESMEDİ

Para piyasalarında son dönemde yaşanan dalgalanmanın etkileri en hızlı bankacılık sektöründe kendini gösterdi. Bankalar yaşanan gelişmelere bağlı olarak artan maliyetlerini özellikle bireysel kredilere uyguladıkları faiz oranlarını artırarak yansıttı. Bireysel krediler içinde de en hızlı faiz artışı konut kredi faizlerinde yaşandı. Faizler 1.5 ay gibi bir sürede yüzde 1.07 den yüzde 1.65 e kadar ulaştı. Konut edinmek isteyen tüketicilerin artan faizler karşısında şaşkına döndüğünü dile getiren bir bankacı, Aradığı kriterle uygun konutu bulan ve bankasıyla kredi konusunda anlaşmaya varan birçok tüketicinin evdeki hesabı bankaya uymadı . Çünkü artan faizler anında tüketiciye yansıtıldı yorumunu yaptı.

HAYAL KIRIKLIĞI

Dalgalanmayla birlikte bankalar hergün maliyetlerini gözden geçiriyor. Özellikle 5 yıllık bono faizlerindeki yükselişi takibe alan bankacılar, buradaki artışa paralelel olarak anında konut faizlerinde değişikliğe gidiyor. Faiz artırımları konut kredi kullanımını yarı yarıya düşürürken, özellikle bankasıyla anlaşmış ve son dakika faiz artırımına yakalan tüketiciyi hayal kırıklığına uğruyor.

ARTIŞ ANINDA YANSIYOR

Örneğin aradığı kriterlere uygun konutu bulan bir tüketici faiz artırım döneminde konut kredisi yüzde 1.20 olan bir bankaya kredi talebinde bulunuyor. Banka ile anlaşan ve işlemlere başlayan tüketici işlemlerin son aşamasına gelse dahi bu dönemde banka faizini yüzde 1.50 ye çıkarmışsa bu artışı tüketicine bildiriyor ve Faiz oranlarında değişiklik yapıldı. Yeni faiz sizin içinde geçerli uyarısı yapıyor. Tüketicilerin veryansın ettiği bu duruma bankacılar, Birçok banka bu şekilde uygulama yapıyor. Tüketicin işlemleri yaptığı ekspertiz, tapu işlemleri gibi sırada banka faiz artırımına gitmişse bu müşteriye yansıtılıyor. Çünkü yaşanan dalgalanmadan bankanın da kendini koruması gerekiyor yorumunu yapıyor.

VAZGEÇEN DE OLUYOR

Bankanın bu artışı müşteriye yansıtması durumunda tüketicinin banka şubesinde yaptığı hesap bir gecede değişiyor ve tüm planları alt üst oluyor. Ancak kimi müşterilerin bulduğu evi kaçırmamak adına yüksek faize evet demek zorunda kaldığı belirtilirken, kimi tüketicilerinde artan aylık taksitler ve faiz yükü maliyet nedeniyle kredi kullanımından vazgeçtiği ifade ediliyor.

Konut almaktan vazgeçen harcını geri alıyor

Konut alımlarında alıcı ve satıcı konutun değerinin binde 15'i kadar alım satım vergisi ödüyor. Bu ödeme yapılıp konut alımı ya da satışından vazgeçen tüketiciler bu vergiyi geri alabiliyor. Bunun için tüketici alım satım için ödediği harç makbuzunun ekli olduğu dilekçeyi ilgili Tapu Müdürlüğü'ne işlemin gerçekleşmediği yönündeki beyanı ile vermesi gerekiyor. Tapu Müdürlüğü alım satım için ödediği harç makbuzunun ekli olduğu dilekçeyi Vergi Dairesi'ne ulaştırıyor ve tüketici ödediği miktarı geri alabiliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 17:14:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hıdır bayrak IP: 81.215.164.xxx Tarih : 24.07.2006 17:19:05
bende ev alacaktım malesef alamadım bekliyeceğim zatan bu şartlarda ev almak hayal gibi bir şey yanı biz ömür bila ev sahibi olamiyacağız ama genede sağlık olsun ne yapalım belki ab ye girersek onların zorile bizede bir ev verirler