22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Gelirini beyan et indirimden faydalan

Kira gelirini 15 Mart’a kadar beyan eden ev sahipleri, 2 bin 200 YTL’lik indirimden yararlanacak. Bu tarihten sonra beyanname verenler ise normalin 7.5 katı vergi ve ceza ödemek zorunda kalacaklar


Maliye Bakanlığı, kira geliri elde eden ev sahiplerini yakın takibe aldı. Türkiye genelindeki kiralık evlerin sayısı milyonlarla ifade edildiği halde vergi dairelerine gelir beyan eden mükellef sayısı 626 binlerde kaldı. Bu tabloyu değiştirmeyi planlayan Maliye, vergi ödemeyen ev sahiplerini tek tek belirlemek üzere düğmeye bastı. Kira geliri elde eden mükellefler için 15 Mart son gün. Bu tarihe kadar gelirini beyan eden ev sahipleri 2 bin 200 YTL’lik indirimden yararlanacak. Bu tarihi kaçıranlar ise normal ödemeleri gerekenin 7.5 katı daha fazla vergi ve ceza borcuyla karşı karşıya kalacak.

ADRESTE TESLİM

Kira geliri elde eden mükelleflerin 2006 yılı gelirlerine ait yıllık Gelir Vergisi beyanname verme süresi 1 Mart 2007 tarihi itibariyle başladı. Beyannameler en geç 15 Mart 2007 tarihine kadar verilebilecek. Beyanını zamanında verenler hesaplanan gelir vergisinin ilk taksitini 31 Mart 2007 akşamına kadar, ikinci taksitini ise 31 Temmuz 2007 akşamına kadar ödeyecek. Özürlü, hasta veya 60 yaş üstü mükellefler, Alo 189 Maliye hattı aracılığıyla bulundukları ildeki vergi daireleri veya defterdarlığını aradıkları takdirde; Maliye memurları bizzat adreslerine giderek beyannameleri elden alacak.

YARDIM MASASI DA VAR

Diğer taraftan vergi dairesine giden mükelleflere beyanname düzenlenmesi konusunda yardımcı olmak amacıyla müdür yardımcısı koordinatörlüğünde bir yardım masası oluşturuldu. Bu yolla mükelleflerin hatasız beyanname vermesi sağlanacak. Ayrıca Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler tarafından elde edilen kira gelirlerinin beyanı ve vergilendirilmesi konusunda da yabancı uyruklu mükelleflere yol göstermesi amacıyla Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak özel bir rehber hazırlandı.

TEK KONUTU OLANA UCRETSiZ HiZMET

Bu yıl mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı ile TİRMOB arasında özel bir hizmet anlaşması yapıldı. Buna göre, kira geliri elde eden mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamelerini herhangi bir zorunluluk olmadan isteğe bağlı olarak serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavir aracılığıyla elektronik beyanname yoluyla verebilecekler. Beyannamelerini bu şekilde vermek isteyen mükellefler; elde edilen kira geliri tek konuttan ibaret ise TÜRMOB’a herhangi bir ücret ödemeyecek. Birden fazla konuttan kira geliri elde edenler 10 YTL, iş yeri kira geliri elde edenler de gelirin yüksekliğine göre 30 ila 50 YTL ücret ödeyecek.

VERGi YATIRACAKLAR BUNA DiKKAT ETSiN

Yıllık 3 bin YTL kira geliri elde edenler 15 Mart’a kadar beyannamesini verdiği takdirde sadece 90 YTL vergi ödeyecek. Bu parayı da 45’er YTL’lik iki taksitte yatıracak. n Aynı şekilde yıllık 3 bin YTL kira geliri elde eden ancak beyannamesini 15 Mart’a kadar vermeyen mükellefler ise 2.200 YTL’lik istisnadan yararlanamayacak. Böylece bu kişinin vergi borcu 337,50 YTL’ye çıkacak. Bu vergiye ilaveten aynı mükellefe 337,50 YTL de vergi cezası yüklenecek. n Yıllık kira geliri 4 bin YTL olanların normalde 202,50 YTL ödeyecek. 15 Mart’ı kaçıranlar ise 900 YTL vergi ve ceza ödeyecek.
Erdoğan SÜZER / Bugün
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 17:26:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?