16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Gömme balkon artık yasal

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, gömme balkonların alüminyum çerçeve ve cam ile kapatılmak suretiyle yapılan değişikliğin ruhsat gerektirmediğine ve anılan tadilatın yaktırılmasına ve para cezası verilmesine ilişkin işlemin hatalı olduğuna karar verdi.

Gömme balkonunu alüminyum ile kapatan S.L., bunu ruhsatına işletmediği gerekçesiyle şikayet edildi. Karşıyaka Belediye Başkanlığı da gömme balkonun yıkılmasına karar verdi. Karar itiraz eden S.L., İzmir 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, yıkım işleminin iptali talebini reddetti. S.L., bunun üzerine kararı temyiz etti. Danıştay 6. Dairesi, mahkeme kararının bozulmasına hükmetti. Yerel mahkeme, karara direnince dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu gündemine geldi.

İdari Dava Daireleri Kurulu, yerel mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti. Karar gerekçesinde şu görüşler yer aldı:

“Dava konusu balkonun tünel kalıp yapım tekniğine bağlı olarak taban alanı sınırlarını belirleyen, zemin ile irtibatlı, betonarme perde düşey elemanların arasında ve taban alanı içinde imal edildiği için, çıkma niteliğinde olmadığı, gömme niteliğinde olduğu, açık bir kullanım alanı olan bu balkonun ön cephesinin sabit alüminyum çerçeve ve cam ile kapatılmak suretiyle açık kullanım alanının kapalı kullanım alanına dönüştürüldüğünün belirtildiği, gömme balkonun kapatılması suretiyle taban alanı dışında yeni ve fazladan bir yer kazanılmadığı, çekme mesafesinin ihlal edilmesinin söz konusu olmadığı, tadilatın taşıyıcı unsurları etkilemediği, cephe görünümünde meydana gelen değişikliğin ise ruhsat gerektirmediği anlaşıldığından, anılan tadilatın yıktırılmasına ve para cezasına verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesinin ısrar kararında hukuki isabet görülmemiştir.”

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bu kararının ardından gömme balkonlarını alüminyum çerçeve ve cam ile kapatanlar belediyeden ruhsat almak zorunda kalmayacak.

ANKA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2007 Perşembe 12:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ ÖZER IP: 88.245.231.xxx Tarih : 21.12.2007 11:19:28

AÇIK BALKONU GÖMME BALKON HALİNE GETİREN APARTMAN SAKİNLERİ RAHAT OLSUNLAR ARTIK. BÜYÜKŞEHİRDEKİ KÜÇÜCÜK BİR ALANA SAHİP OLAN VE YAĞMURDAN VE SOĞUKTAN KORUNMAK İÇİN BALKONUNU UYGUN MALZEME İLE KAPATAN DAİRE SAHİPLERİ ARTIK RAHAT OLUN. BU KONUDA DANIŞTAYIN EN YÜKSEK KARAR ORGANINI KUTLAMAK GEREK AYRICA BU DAVAYI HEPİMİZ ADINA AÇAN S. L DE KUTLUYORUM GEÇ OLDU AMA HAKLI ÇIKTIN. BİZ KAZANDIK.