25
Mayıs
2024
Cumartesi
EMLAK-KONUT

Güneş santralli ilk site

Güneş enerji santrallı site, aidatı eritecek!

Aydınlı Grubu’nun Esenyurt’ta yapımına başladığı Solarkent, kullandığı enerjiyi site içindeki güneş santrallarından elde edecek. Proje 70 milyon dolara mal olacak

Ağırlıklı olarak tekstil ve hazır giyim sektöründe iş yapan Aydınlı Grubu, Esenyurt’ta Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretecek ilk konut projesi olan toplam 886 dairelik Solarkent’in yapımına başladı. 28 bin metrekarelik arazi üzerine yapımına başlanan proje Aydınlı Grubu’na 70 milyon dolara mal olacak.
Projede 2.1 milyon euro’ya yapılacak ve 570 kilovatlık kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi santralı, ilk etapta sitenin enerji ihtiyacını karşılayacak.
Fazla enerji ise şebekeye satılarak site aidatlarının yüzde 65’e kadar düşmesini sağlayacak. Çevreci özelliğiyle öne çıkan projede çatılara takılan yağmur suyu panelleri sayesinde sitedeki yeşil alan yağmur suyuyla sulanacak.

Kamuya örnek olacak
Proje için dün düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Aydınlı Grubu yetkilileri katıldı. Törende konuşan Bakan Yıldız, projenin ilk olması yönüyle Enerji Bakanlığı için çok önemli olduğunu belirtti. Yıldız, bunun gerek kamu gerekse de özel sektöre örnek olacağını söyledi.
Yenilenebilir enerjide yeni bir kanun teklifi hazırladıklarını belirten Yıldız, Edirne’den Kars’a kadar Türkiye’de bütün çöplerin değerlendirileceği, 1-2 sent teşvik verilecek ve 6-7 yılda kendini amorti edecek yeni bir yapı oluşturduklarını söyledi.
Yıldız, yeni teklifle, yenilenebilir enerji yatırımlarında Türk malı kullanan yatırımcılara 5 sent ekstra teşvik vereceklerini de açıkladı.
Kadir Topbaş da, İSKİ’nin giderlerinin yüzde 80’inin enerji olduğunu söyleyerek, Terkos Gölü kenarına 19.5 megavatlık rüzgâr enerjisi santralı kurmak istediklerini kaydetti.

Mehmet Topuz’u Galatasaray alıyor!
Kayserili olan Enerji Bakanı Taner Yıldız, transferi adeta yılan hikâyesine dönen Kayserispor’un yıldız oyuncusu Mehmet Topuz’un transferi konusunda esprili bir açıklama yaptı. Yıldız, bir Galatasaraylı olarak Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin anlaşamaması halinde devreye girerek, Mehmet Topuz’u Galatasaray’a getireceklerini ifade etti.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 16:36:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?