25
Mayıs
2024
Cumartesi
EMLAK-KONUT

Halka açılma oranı yüzde 25

Sermaye Piyasası Kurulu, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’na (GYO) İlişkin Esaslar Tebliği’nde değişikliğe gitti.

Değişiklikle, GYO’ların paylarının halka arz edilmesi için öngörülen süreler azaltıldı, ancak halka arzın kolaylaştırılması amacıyla asgari halka açılma oranı yüzde 49’dan yüzde 25’e düşürüldü.

Söz konusu değişiklikle kuruluş veya dönüşüm amacıyla başvuruda bulunan GYO’ların ortak ve yöneticilerinin tebliğde öngörülen şartları taşımaları, portföylerinde yer alacak/alan varlıkların ve bunların portföy içindeki ağırlıklarının yine halka arz sürecini hızlandırabilmek amacıyla tebliğde belirtilen sınırlamalara uygun olması zorunluluğu hüküm altına alındı.

Tebliğde GYO’ya dönüşecek şirketlerin paylarının halka arz edilmiş veya şirketin halka açık şirket statüsünde olmamasına yönelik hüküm de tebliğden çıkarılarak halka açık şirketlerin de GYO niteliklerini taşımaları halinde GYO’ya dönüşebilmelerine imkân sağlandı.

20 milyon lira sermaye
GYO’ların asgari başlangıç sermayeleri 11 milyon 200 bin liradan 20 milyon liraya, birden fazla gerçek kişinin lider sermayedar olması halinde gerçek kişi lider sermayedarların menkul ve gayrimenkul varlıklarının rayiç değerinin asgari toplamı 16.8 milyon liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.

GYO’ların kuruluşlarının/dönüşümlerinin kolaylaştırılmasına yönelik olarak lider sermayedar olabilecek kişilerin sayılarını artırabilmek amacıyla, lider sermayedarın, ortaklığın faaliyet konusunu yakından ilgilendiren hukuk, inşaat, bankacılık ve finans gibi alanlarda en az üç yıllık tecrübeye sahip olması gerektiğine ve yalnızca gayrimenkul alım satım işi ile uğraşmanın ortaklığın faaliyet konusuna giren alanlarda edinilmiş tecrübe sayılmayacağına dair hüküm mevcut tebliğden çıkarıldı.

Ayrıca, tüm GYO yönetim kurulu üyelerinin yeterli tecrübeye sahip olmalarını gerektiren hükümde de değişikliğe gidilerek yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun yeterli tecrübeye sahip olmaları yeterli sayıldı.

AA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2010 Cumartesi 20:17:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?