16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

İBB'yi karıştıran iddialar?

Yasaklı olmasına rağmen İBB'den 45 milyon YTL'lik iş alan firma hangisi? İşte İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki ihalelerin ilginç ayrıntıları....

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesindeki ihalelerin, çoğu zaman 'acil yapılması gereken' iş statüsüne sokularak, davet usulüyle belli firmalara verildiği iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptığı ihalelerin, çoğu zaman işin, ''acil yapılması gereken'' iş statüsüne sokularak davetiye usulüyle yapıldığı ve bu şekilde yolsuzluklara zemin yaratıldığı yolundaki iddiaları, Başbakanlık bünyesindeki Teftiş Kurulu vasıtasıyla araştırıp araştırmayacağını sordu.

Mühendis Gülseren Yurttaş'ın öldüğü şantiyedeki ihaleyi üstlenen Kutay İnşaatın Genel Müdürü Mahmut Kutluay'ın, 2003 yılına kadar İSKİ adına denetleme görevini yapan birimin Başkanı olduğunu ifade eden Kart, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

''Kutluay'ın, yasaklı olduğu 3 yıl boyunca taşeron sıfatıyla İSKİ ihalelerinde iş yaptığı, 3 yılın sonunda ise toplam değeri 45 milyon 678 bin YTL tutarındaki ihaleyi kazandığı yolundaki bilgiler doğru mudur?

İstanbul gibi bir metropolün alt yapısıyla ilgili olan ve teknik ehliyet gerektiren önemli işlerde, neden ve özellikle davet usulü tercih edilmektedir?

Yaygın olarak ve yasaya aykırı bir şekilde kullanılan bu davet usulü sebebiyle, cemaat-yandaş ve siyaset ilişkileri içinde bulunan belli firmalara haksız kazanç kaynağı yaratıldığı yolundaki eleştirilere karşı nasıl bir değerlendirme ve açıklama yapıyorsunuz?''

ajanslar
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 14:23:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?