22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

İlk gökdelene mega kule izni

İstanbul’un en değerli arazilerinden Karayolları 17’nci Bölge Müdürlüğü binası arazisi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan imar planıyla fiyatını katladı. Geçen ağustos ayında açılan ihalenin ardından “Turizm-Kongre Merkezi, Kültürel Tesis Alanı Fonksiyonu”na sahip arazi, Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanan yeni bir imar planıyla rezidans ve ticaret merkezi olarak tahsis edildi. Dubai Emiri Şeyh El Makdum ile Zorlu Grubu’nun da talip olduğu 96 bin 505 metrekarelik arazinin imar plan taslağında toplam inşaat alanı 289 bin 515 metrekare olarak belirtildi. Arazinin 8 bin 640 metrekaresi yeşil alan olarak, inşaat alanının 101 bin 330 metrekarelik bölümü rezidansa ayrıldı. Planda inşaat yüksekliğinin serbest bırakılması da tepkilere neden oldu.

KONGRE DEĞİL TİCARET

Arazinin “Turizm-Ticaret ve Kültürel Tesis Alanı” fonksiyonunda emsal 3 olarak ifade edildi. Bu durumda arazi, inşaat alanının üç katı büyüklüğünde bir binaya ev sahipliği yapabilecek ve bodrum katlarının dışında bırakılması halinde, binlerce metrekare büyüyecek. Yeni planla ayrıca önceki planda yer alan kongre merkezi fonksiyonu kaldırılarak, ticaret fonksiyonu eklendi. Bu sayede büyük bir alışveriş merkezinin de yolu açılmış oldu.

OTEL DE SIRADA

Maliye’ye ait Beşiktaş ilçesi, Levazım Mahallesi, 38 pafta, 30 ada, 157 parseldeki arazide inşaat alanında ikinci en büyük pay otele ayrıldı. 86 bin 855 metrekarelik inşaat alanı da turizm alanı olarak belirlendi. Planda 43 bin 427 bin metrekarelik inşaat alanı alışveriş merkezine yani ticarete ayrılırken, en küçük pay sosyo-kültürel tesislere ayrıldı. Plan taslağında, sosyo kültürel tesislerin inşaat alanı da 28 bin 952 metrekare, yönetim merkezinin inşaat alanı da 28 bin 952 metrekare olarak yer aldı. Bu arada, Koruma Kurulu tarafından tescilli olan Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü binası plan taslağında korunuyor.

Yasa gereği plan öncesinde, Büyükşehir ve arazinin bağlı bulunduğu Beşiktaş Belediyesi’nden görüş istendi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş imzalı görüşte, ülkenin imajına katkıda bulunabilecek mekanların desteklenmesi gerektiği belirtilerek “Boğaziçi SİT Alanı Etkilenme Bölgesi içinde kalması nedeniyle İstanbul III. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun uygun görüşü alındıktan sonra uygulama yapılması gerektiği düşünülmektedir” dendi. Geçen yıl 9 Şubat’ta Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan planı onaylayan Kadir Topbaş, ÖİB’nin taslağını yetkisi olmadığı için onaylamadı.

TEPKİ YAĞIYOR

Şehir planlamacıları yeni plana “İstanbul’un Slietini bozacağı gerekçesiyle tepki gösterirken Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu, “İhale bedelini artırmak için en büyük inşaat alanı rezidansa ayrılmış. Yükseklik de serbest bırakılmış, kentin siluetini bozacak bir yapı yapılacak” derken, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Turgut da, “Önceki imar planını olumsuzluğu nedeniyle yargıya taşımıştık. Bu plan daha da olumsuz. Kongre Merkezi olarak kullanılmalı” diye konuştu.


Nebahat KOÇ / Akşam
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 11:38:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?