28
Mayıs
2024
Salı
EMLAK-KONUT

İnşaat sektörü duraklamada

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, konut sektörünün bekleme sürecine girdiğini, piyasaların rahatladığını, dövizdeki gerilemenin inşaat maliyetlerine yansımasının ise bir ay içinde görüleceğini söyledi.

Koçoğlu, yaptığı açıklamada, konut kredisi faizlerindeki düşüşle birlikte tarihinin en hareketli dönemini yaşayan konut sektörünün patlayacağının önceden belli olduğunu, ancak bu tehlikenin çok geç fark edildiğini savundu.

Demir, çimento ve seramikten en küçük inşaat malzemesi girdisine kadar her kalem üründe yaşanan maliyet artışının sektöre soğuk duş etkisi yaptığını vurgulayan Koçoğlu, şunları kaydetti:

"Mortgage diye adlandırılan ipoteğe dayalı konut edindirme kredisine Türkiye'nin hazır olmadığını, sektörün balon gibi şiştiğini defalarca gündeme getirdik, ancak bankalar birbirleriyle yarışa girince konut kredileri tarihinin en düşük seviyesine geldi, bu da konuta olan talebi, dolayısıyla yatırımı artırdı. Sonuçta balon gibi şişen sektör patladı. Bu patlamadan herkes mesajını aldı, ders çıkardı."

Koçoğlu, bugün gelinen noktada konut kredisi faizlerinin yükselmesiyle azalan talebin konut fiyatlarını aşağıya çekmeye başladığını ifade ederek, "Sektör bu yüzden duraklama sürecine girdi, bu da iyi oldu. Bu duraklamanın bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyorum" görüşünü dile getirdi.

Şükrü Koçoğlu, döviz kurunun iki ay önceki seviyesine gerilemesi ve talebin azalmasının inşaat maliyetlerine olumlu yansımasının bir ay içinde görüleceğini ifade etti.

Konut sektöründeki durgunlukta Toplu Konut İdaresinin frene basmasının olumlu etkisinin olduğunu, piyasanın rahatladığını ifade eden Koçoğlu, gündemdeki en önemli konunun ise ihaleyle konut yapan müteahhitlerin durumu olduğunu ifade ederek, "Mağduriyetin Bakanlar Kurulundan çıkarılacak fiyat arkı kararnamesiyle giderilmesi yönünde girişimlerimiz oldu, sonuç almayı umut ediyoruz"



aa
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2006 Pazar 12:41:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?