16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

İTKİB'den Tekstilpark

İTKİB tarafından yönetilen Moda ve Tekstil İş Kümesi (MTK) projesinin son halkası olan İstanbul Tekstilpark, hayata geçiriliyor.

Süleyman Orakçıoğlu


İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından yönetilen Moda ve Tekstil İş Kümesi (MTK) projesinin son halkası olan İstanbul Tekstilpark, hayata geçiriliyor.

İstanbul Tekstilpark, yanındaki Tekstilkent ile birlikte Türkiye'de hazır giyimin merkez üssü olması amacıyla Esenler Atışalanı'nda oluşturulan Giyimkent'in bulunduğu bölgede kurulacak. Tekstil makineleri, laboratuvarları ve demonstrasyon alanından oluşacak İstanbul Tekstilpark'ın, proje çalışmaları devam ediyor. İstanbul Tekstilpark, önümüzdeki yılın ilk yarısında tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin hizmetine açılacak.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2003 yılında Avrupa Birliği Komisyonunun resmi onayı ile hayat bulan MTK projesinin, Türkiye tekstil ve hazır giyim sektöründeki işletmelerin yerel, milli ve uluslararası bağlantılarını kuvvetlendirmeyi ve uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini bildirdi.

Orakçıoğlu, Türkiye'deki tekstil ve hazır giyim sektöründe yer alan KOBİ'lerin, projenin başlıca yararlanıcıları olduğunu ifade ederek, Türk tekstil ve hazır giyim endüstrisinin rekabet gücünü koruyabilmesi, küresel pazarlardaki payını muhafaza etmesi ve hatta büyütebilmesi için strateji geliştirmesi, moda alanındaki etkinliğini artırması ve markalarını güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Bu doğrultuda sektörün desteklenmesi için küme koordinasyon merkezi olarak görev yapan İTKİB Destek A.Ş. tarafından MTK projesi kapsamında İstanbul Moda Akademisi (İMA), İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim Danışmanlık Merkezi (İDM) ile İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim Araştırma ve Geliştirme Merkezi (İTA) kurulduğunu anlatan Orakçıoğlu, şunları kaydetti:

''Kurulacak olan İstanbul Tekstilpark; İTA ve İDM'nin merkezine, İMA'nın işliklerine ev sahipliği yapmanın yanı sıra MTK İnkübasyon Merkezi isminde Türkiye'de ilk defa sunulacak hizmetlerden birine de ev sahipliği yapacak. MTK İnkübasyon Merkezi, genç ve yetenekli moda ve tekstil tasarımcılarına kendi markalarını kurma, üretimden pazarlamaya, muhasebeden finansmana iş süreçlerini yönetme konularında destek vererek moda ve tekstil sektörüne yeni yetenekler kazandırmayı ve sektörü geliştirmeyi hedeflemektedir.''

3 BİRİM, KÜME MANTIĞI İLE ÇALIŞACAK

Süleyman Orakçıoğlu, MTK projesinin üç birimi olan İMA, İTA ve İDM'nin küme mantığı çerçevesinde işbirliği içinde çalışacağını ifade ederek, ''İTA ve İDM, İMA tarafından sektöre kazandırılan kalifiye iş gücünden faydalanırken; İMA öğrenci ve katılımcıları, İDM'de sunulan danışmanlık hizmet ve desteğinden, İTA'da geliştirilen proje ve teknolojilerden faydalanabilecek'' dedi.

Orakçıoğlu, 7 bin metrekare alana yayılı tekstil makineleri, laboratuvarları ve demonstrasyon alanından oluşan İstanbul Tekstilpark'ın, 2008'in ilk yarısında kapılarını KOBİ'lerin hizmetine açacağını belirtti.

Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar da, AB'den alınacak 20 milyon avroluk bir fonla hayata geçirilecek projede İstanbul Tekstilpark'a ev sahipliği yapacaklarını, yarın gerçekleştirilecek Olağanüstü Genel Kurul'da üyelerden mekan tahsisine ilişkin onayı alacaklarını, inşaat çalışmalarının kısa bir süre sonra başlayabileceğini bildirdi.

Çınar, İstanbul Tekstilpark'ın bölgedeki kümelenme çalışmasına büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, ''Bizim için heyecan verici bir olay. Projenin hayata geçmesi, doluluk oranı düşük olan Tekstilkent ve Giyimkent'in çekim alanını büyütecek'' dedi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 12:29:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
metin ağdoğan IP: 88.237.213.xxx Tarih : 11.11.2007 15:14:17

Tekstil sektörü için çok olumlu bir gelişme. Aynı amanda proje bölgenin değerine değer katacak. Bu olayın gerçekleşmesine katkıda bulunan kişileri tebrik ediyorum...........