19
Mayıs
2024
Pazar
EMLAK-KONUT

Kaçak yapılara izin mektubu

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislere, işlemlerini tamamlamaları için ek süre verilmesini sağlayacak yasa değişikliği teklifinin TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilmesi üzerine milletvekillerine açık mektup gönderdi. Soğancı mektubunda, bir sermaye şirketi lehine, yargı kararlarına karşın özel bir düzenleme yapmanın, her şeyden önce hukuk devletine ve yasama organının saygınlığına zarar vereceği uyarısında bulundu. 

Soğancı yaptığı yazılı açıklamada, tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislere, işlemlerini tamamlamaları için ek süre verilmesinin nedeninin, Cargill hakkında Danıştay 10'uncu Daire tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararı olduğunu savundu. 

ŞİRKETE ÖZEL DÜZENLEME 

Soğancı milletvekillerine gönderdiği mektubunda ise, Cargill firmasının sorununun çözümü için, ABD Başkanı’nın ve IMF’nin devreye girmesinin kamu yararı açısından ve hukuk devletinde kabul edilebilecek bir durum olmadığını kaydetti. Soğancı mektubunda, "Bir sermaye şirketi lehine, yargı kararlarına karşın özel bir düzenleme yapmanın, her şeyden önce hukuk devletine ve yasama organının saygınlığına zarar vereceği açıktır. TBMM’nin saygın bir vekili olarak Milletvekili sorumluluğuyla hareket edeceğinizden kuşku duymak istemediğimizi bilginize sunmak istedik" ifadelerine yer verdi. 

Soğancı, yürütmenin, yasalara ve yargı kararlarına aykırı olarak sanayi tesisi kurulmasına ve işletilmesine göz yumduğu bir konunun, yargı denetimi dışına çıkarılması için yasama işlemi yapılmasının, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu kaydetti.
Hukuk devletinin gerçekleştirilmesi yalnızca idari yargı kararlarıyla sağlanamayacağını anlatan Soğancı, yasama organının da bu gereklere uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı. 

YARGI KARARLARI ÖNLENMİŞ OLUR 

Soğancı, TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu’nun söz konusu teklifinin yasalaşması halinde, yasama organının, yargı kararının uygulanmasını önlemiş olacağını savundu. 

Yürütmenin yargı kararlarına uyması ve bu kararların gereklerine göre işlem ya da eylemde bulunmak zorunda olmasının aynı zamanda “hukuk devleti” ilkesinin de bir gereği olduğuna işaret eden Soğancı, idarenin mahkeme kararlarını “aynen” ve “gecikmeksizin” uygulanması gerektiğini belirtti. 

FONKSİYON GASPI 

Soğancı, "Anayasa ve yasal düzenlemeler karşısında, yasama ve yürütme organının yargı kararlarını uygulamama gibi bir yetkisi olmamasına karşın, yetkili yargı merciince verilmiş olan yargı kararını ortadan kaldırıcı bir yasanın kabulü halinde fonksiyon gaspına neden olunacaktır" dedi.

anka
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 12:56:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?