15
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Kadastroların yarısından çoğu hatalı

Tapu Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, 300 bin kadastro haritasından yüzde 60'ının hatalı olduğunu açıkladı. Haritaların gözden geçirilmesi için Dünya Bankası'ndan 250 milyon dolarlık kaynak sağlandı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, Türkiye'nin 300 bin kadastro haritasının yüzde 60'ının hatalı olduğunu açıkladı. Tüm Türkiye'nin kadastro haritalarının yerinde tespit yapılarak gözden geçirileceğini belirten Adlı, bunun için Dünya Bankası'ndan 250 milyon dolar kaynak sağlandığını kaydetti. 

Adlı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılandırılması ve 2008 projelerini Milliyet'e anlattı.
Geçmiş yıllarda yapılan 300 bin kadastro haritasından yüzde 60'nın hatalı olduğunu savunan Adlı, "Harita ve zeminler birbirini tutmuyor. Binlerce vatandaş bu nedenle mağdur olmuş ve olmaya devam ediyor. Modernizasyon projesi başlattık. Sıkıntılı bölgelere öncelik verilecek. Bütün haritaları bilgisayar ortamına aktaracağız. Zemin neredeyse, oraya gidip haritalarla birebir karşılaştıracağız. Koordinatları belirleyip yanlışı düzelteceğiz" dedi.

Coğrafi veri bankası
Hazine ve DPT'nin de kendilerini desteklediklerini kaydeden Adlı, nüfus bilgilerinde olduğu gibi coğrafi bilgilerin de Ulusal Coğrafi Bilgisi Sistemi adı verilen bir projeyle tek merkezde toplanacağını kaydetti.
Projeye göre, belediyeler ve kamu kurumlarının ayrı ayrı tuttukları tapu, gayrimenkul dahil tüm coğrafi bilgileri tek sisteme girecek. 

Bu amaçla İçişleri Bakanlığı, DPT ve tapu temsilcilerinin bulunduğu teknik komisyon oluşturuldu. Komisyon, dünyadaki örnekleri Türkiye'ye getirip sistemin nasıl uygulanacağını belirlemek için bir danışmanlık firmasıyla anlaşacak. Bu amaçla yeni yıl başında ihaleye çıkacak.
Adlı, "Böylece kurumların ayrı ayrı kurduğu sistemler ortadan kalkacak, kaynak israfı önlenecek. Mükerrer bilgi önlenecek. Veri kaybı tekrarı olmayacak. Vatandaş, bir bilgi için kurum kurum dolaşmayacak" dedi.

'Rüşvet imajı silinecek'
Adlı, geçmişteki hatalar nedeniyle kurumun rüşvetle birlikte anıldığını, ancak rüşvet araştırması sıralamasında ilk 15 kurum içinde bulunmadıklarını söyledi. Tapuyu kendisinden beklenen dinamik bir yapıya kavuşturmak için yeniden yapılandırma projesi başlattıklarını vurgulayan Adlı, "Rüşvet imajı silinecek. Vatandaş memnuniyeti öne çıkacak. Vatandaşları karşılama şeklimiz değişecek. Logosu dahi değişecek. Çalışmalar sürüyor. Eskiden logoda terazi varmış. Adalet ve hak dağıtan bir kurumsak logo da buna benzer şekilde yeniden dizayn edilecek" dedi.
Adlı, müşteri memnuniyetini dikkate alan mekân oluşturmak için bütün tapu binalarının iç mekânlarının değiştirilmesinin planlandığını, bu amaçla biri metropol, diğeri bir Anadolu kentinde olmak üzere iki şehirde pilot uygulama yapacaklarını kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 14:56:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zeki kar IP: 88.233.110.xxx Tarih : 25.12.2007 21:22:06

Tapu Dairelerinde rüşvetin bitmesini isteyenler lütfen kim olduklarını söylemeden bir tapu işlemini yapmalarını ve işlerin nasıl yürüdüğünü kendileri görsünler neler döndüğünü