30
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Karayolları'na bu kuleler dikilecek

İstanbul'un en değerli arsalarından Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisi üzerinde mimar Murat Tabanlıoğlu ve Emre Arolat'ın birlikte hazırladığı proje yükselecek. 800 milyon dolar bedelle arsayı satın alan Zorlu Gayrimenkul'ün açtığı proje yarışmasında finale kalan 4 proje arasından İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Tabanlıoğlu ve Arolat'ın projesini seçti. Zorlu Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Levent Ergül, seçilen projede, 96 bin metrekarelik inşaat alanında 50 bin metrekarelik yeşil alan öngörüldüğüne dikkat çekti.

'ANITSAL YAPI'

"İstanbul'da 'kendisinden 50 yıl söz ettirecek anıtsal yapı' gerçekleştirme hayalimizi Arolat ve Tabanlıoğlu'nun yapacak olması bizi de çok mutlu etti" diyen Ergül, finale kalan tüm projeleri benimsediklerini dile getirdi. Ergül, "Hangisi seçilirse seçilsin büyük bir zevkle inşa edecektik. Kurulu, kamusal alan kullanımının maksimum düzeyde olacağı bir projeyi seçtikleri için kutluyorum. Ayrıca yarışmaya katılan diğer mimar arkadaşlarımı da başarılı projeleri nedeniyle tebrik ediyorum" dedi. Projede; konferans salonları, konser salonu, müze, kütüphane gibi sosyal ve kültürel yapıların yanı sıra otel, iş merkezi, alışveriş merkezi ve rezidanslar da bulunacak. Bu özellikleri ile Türkiye'de ilk kez 5 değişik fonksiyonu içinde barındıran bir karma kullanım projesi olacak Zorlu Center için, ilgili belediyelerden onay alınacak. Projenin, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılı çalışmalarına yetiştirilmesi planlanıyor. Buna göre, 2010'da sosyal ve kültürel merkez ile alışveriş merkezinin, 2011'de ise otel, iş merkezi ve rezidansın tamamlanması hedefleniyor.

233 bin metrekarelik inşaat yapılabilecek

Konut, ticari alan ve turizm alanı olarak değerlendirilebilen Karayolları arazisi 96 bin metrekare büyüklüğünde. Burada inşaat yapılabilecek net alanın 2.8 katı kadar yapılaşma olabilecek. Yani, yaklaşık 83 bin metrekarelik net alana karşılık 233 bin metrekare inşaat yapılabilecek. En yüksek binanın 28 katlı olabileceği arazinin metrekare başına maliyeti nette 83 bin metrekare için 9 bin 614 dolar olarak hesaplanmıştı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, 800 milyon doları peşin ödemiş ve "Ben ülkeme güveniyorum" açıklamasını yapmıştı. Daha sonra Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubeleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Şehir Plancılar Odası 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Dava sonucunda Danıştay 6'ncı Dairesi hafriyatı başlayan proje için 'yürütmeyi durdurma' kararı vermiş, ancak haziran ayında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da karara yapılan itirazı kabul etmiş ve Zorlu geçici vizeyi almıştı.

Sabah
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 14:06:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?