22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Kentsel dönüşüm protestosu

Samsun'da "Kentsel Dönüşüm Projesi" çerçevesinde evleri yıkılacak olan vatandaşlar, gözyaşları içinde eylem yaptı. Eylemde kadınlar, tencerelere vurarak projeyi protesto etti.

Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ'nin Kentsel Dönüşüm Projesi kapmasında Çay Mahallesi'nde 200'ü tapusuz ve 180'i tapulu olmak üzere 380 evin yıkılarak yeniden modern şekilde inşa edilmesi için çalışmalarına başlaması, mahalle sakinlerini huzursuz etti. Ev, iş yerleri ve arsalarının çok ucuza alındığını ileri süren mahalle sakinleri, eylem yaparak olaya karşı çıktı. Eylemciler gözyaşları içinde, evlerinin çok ucuza alındığını ve bu nedenle mağdur edildiklerini iddia etti. Ocaklarının söneceğini öne süren kadınlar, tencerelere kaşık ile vurarak, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Yaptığı duygusal konuşma ile herkesi ağlatan Muhtar Ramazan Çetin, evlerinin derme çatma tek katlı, akşamları sobalardan çıkan kömür kokusuyla kendini anlattığını belirterek, mahallenin dar yollarında yürürken evlerinin içinin göründüğünü; ancak içlerindeki mutluluk ve huzurun evin dışına taştığını söyledi. Varoşlarda doğan kişilerin hayata 1-0 yenik başladığını ifade eden Çetin, "Hayata yenik başlamanın intikamını çocuklarımızın almasını isteriz. Ya da kaybetmişliğimizin rövanşını çocuklarımızın almasını isteriz. Bizim mahallemizde kaloriferli çok katlı evlerde oturmanın ancak okumayla mümkün olacağı kanaati hakimdir. Bu nedenle çocuklarımızın okuması için büyük gayret harcarız" diye konuştu.

Yıllarca mahallelerinden imar geçmesini beklediklerini vurgulayan Çetin, "Hepimiz iyi bir anlaşma sonucu evlerimizi davul-zurnayla yıkmak isterdik. Şu an önümüze öyle bir tablo konuldu ki, 'tasınızı, tarağınızı toplayın burayı terk edin' diyorlar. Mahallemizde yapılacak olan binaların fiyatları çok pahalı ama bize verdikleri fiyatlar çok komiktir" ifadelerini kullandı. Gözyaşları içinde konuşan 70 yaşındaki Hatice Güleç, evlerinin çok ucuz fiyatlarla alınmak istediğini belirterek, "Ben burada doğdum, burada öleceğim. Kimseye evimi vermem" dedi.

40 metrekarelik evine 4 bin YTL değer biçildiğini ve kimsesiz olduğunu ifade eden 65 yaşındaki Nuriye Günay ise, "Benim kimim kimsem yok. Aldığım yaşlı maaşı ile geçiniyorum. Bana 4 bin YTL veriyorlar ve birde 'gel seni huzurevine alalım' diyorlar. Ben huzurevinde yaşayamam. Onlar kendi ana ve babalarını huzurevine yerleştirmeyi ister mi? Bize evlerimizin karşılığında makul fiyatlarla yeni ev versinler çıkalım" şeklinde konuştu. Çok sayıda polisin görev aldığı eylem olaysız sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 17:41:27
Güncelleme :11 Aralık 2007 Salı 17:42:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?