27
Mayıs
2024
Pazertesi
EMLAK-KONUT

Konut faizinde durum

Bazı bankalar piyasalarda yaşanan dalgalanma ve döviz kurundaki artışla birlikte yükselen konut kredisi faiz oranlarında yeniden indirimler yapmaya başlarken, faiz oranlarının dalgalanma öncesindeki yüzde 1 seviyesine inebilmesinin ise uzun bir zaman alacağı ileri sürülüyor.

Garanti Bankası yetkilileri, indiriminin gerçekleşebilmesi için Merkez Bankası'nın faiz oranlarını aşağıya çekmesi gerektiğini belirtirlerken, İş Bankası yetkilileri “Global gelişmelerin yerel göstergeler kadar önemli olduğu ve belirsizliğin devam ettiği piyasada tahminlerin sapma ihtimalinin yüksek olduğu" görüşünü dile getirdiler.

Yapı Kredi Bankası yetkilileri ise konut kredisi faiz oranlarının eskiye dönmesi için için istikrarlı piyasa koşullarıyla olumlu ekonomik göstergeler olması gerektiğini belirtiyor.

GARANTİ BANKASI

Garanti Bankası yetkilileri, konut kredisi faizlerinin çok kısa vadede, özellikle de bu yıl sonuna kadar yüzde 1 seviyelerine dönmesini beklemediklerini kaydettiler. Konut kredisi faiz oranlarında bir indiriminin gerçekleşebilmesi için Merkez Bankası faiz oranlarının aşağıya çekilmesi gerektiğini belirten banka yetkilileri, “Bu indirim de, enflasyon beklentilerinin en azından 2007 hedefleri ile uyumlu hale gelmeye başlamasıyla mümkün olacak gibi görünüyor. Dolayısıyla faizlerin yönü Ağustos ayı enflasyon verilerine ve Para Kurulu'nun alacağı kararlara bağlı olacak” dediler. “Bu aşamada faiz oranlarında bir indirime gitmeyi düşünmüyoruz” açıklaması yapan banka yetkilileri, “Merkez Bankası oranlarının aşağıya inmesi, Garanti'nin faiz oranlarını indirmesi için bir gösterge olacak” dediler.

Garanti Bankası yetkilileri, kredi kartı faizlerine ilişkin ise “Kredi kartı faizlerinde son üç aylık trendlere baktığımız zaman oranlarda büyük değişiklikler yaşanmadığını görüyoruz. Bu durumu göz önüne alırsak önümüzdeki dönemde de faiz oranlarında çok büyük dalgalanmalar yaşanmayacağını söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

“ENFLASYON HEDEFİNDEKİ SAPMANIN YANSIMASI"

İş Bankası yetkilileri ise konut kredisi faizlerinin düşüş eğilimine girmesinde "özellikle uzun vadeli fonlama fiyatları ve arzın önemli rol oynayacağını" belirttiler. Yetkililer, "Bu piyasalarda büyük ölçüde global finansal piyasalardaki gelişmeler ve Türkiye ile ilgili bu piyasalardaki beklentiler belirleyicidir. AB'de faiz oranları yükselme eğilimini korurken, ABD'de belirsizlik sürmektedir. Türkiye'de ise enflasyon hedefindeki sapmanın fiyatlamaya yansıması kaçınılmaz. Özetle, global gelişmelerin yerel göstergeler kadar önemli olduğu ve belirsizliğin devam ettiği piyasada tahminlerin sapma ihtimalinin yüksek olduğu görüşündeyiz” değerlendirmesi yaptı.

YAPI KREDİ DE İNDİRİME GİTMEYECEK

Yapı Kredi Bankası yetkilileri de konut kredisi faiz oranlarının düşmesi için istikrarlı piyasa koşullarıyla olumlu ekonomik göstergelerin olması gerektiğini kaydederek, “Bu koşullar sağlanırsa faiz indirimleri olabilir ancak bu ortam oluşmazsa ‘2 ay içinde faiz oranları düşer' demek için erken olur” dedi.

Banka yetkilileri, kredi kartı faizlerine ilişkin ise, “Kredi kartı faiz oranlarında düşüş dönemsel trendden çok, faiz oranın istikrara kavuşup, daha stabil olduğu zaman düşünülebilir” değerlendirmesinde bulundu.
ANKA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2006 Çarşamba 09:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?