19
Mayıs
2024
Pazar
EMLAK-KONUT

Konut kredisinde talep düştü

Bankalar, konut kredilerindeki durgunluğu Eylül ayında yapmayı düşündükleri kampanyalarla aşacak. Aylık yüzde 1.57 seviyelerinde bulunan konut kredisi faizlerinin kampanyalarla yüzde 1.45’e kadar gerileyebileceği tahmin ediliyor

Konut kredilerinde yılın ilk çeyreğinde yaşanan büyüme hız kesti. İlk üç ayda haftalık binde 8 olan konut kredisi hacmindeki artış hız ikinci çeyrekte binde 5’e geriledi. AKP kapatma davasına ilişkin belirsizliğin ortadan kalmasına rağmen konut kredilerine olan talepte bir artışın olmadığı görülüyor. Uzmanlar, yılın ikinci yarısında büyümenin daha da yavaşlayabileceğini belirtirken bankaların Eylül ayında konut kredilerinde kampanyalara başlayabileceğini söylüyor. Yüzde 1.57 seviyelerinde bulunan aylık konut kredisi faizlerinin kampanyalarla yüzde 1.45’e kadar inebileceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla 120 ay vadeli 200 bin YTL’lik konut kredisi alanlar yaşanacak faiz düşüşü nedeniyle toplamda 28 bin YTL, 240 ay vadeli kredi alanlar ise toplamda 66 bin YTL daha az faiz ödeme imkanına kavuşacak.

Ev bulan kaçırmasın

Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu, bankaların Eylül ve Aralık aylarında yapacağı kampanyaların sektöre bir miktar hareket getirebileceğini söyledi. Konut fiyatları ile kredi faizlerinin ters orantılı olduğuna dikkat çeken Muratoğlu, “Yani faizlerin düştüğü bir ortamda konut fiyatları yükseliyor. Faizler yükseldiğinde de konut fiyatları düşüyor. Şu anda güç, ev almak isteyenlerin elinde. Konut fiyatları gerilemiş ve talep oldukça az. Ev almayı düşünenler uygun bir fırsat bulduğunda bunu değerlendirebilir. Hem bu seviyelerden alınacak konut kredilerinde faiz önümüzdeki dönemde düşerse kredilerini yeni faiz oranlarına göre yapılandırabilirler” dedi.

Muratoğlu, bazı inşaat şirketlerinin yaptıkları büyük projelerin de cazip imkanlar sunduğunu ve bu tür projelerde konut kredisi faizlerinin yüzde 1.10-1.20 seviyelerine kadar inebildiğini belirtti. Konut kredilerinde ikinci çeyrekten itibaren yavaşlama olsa da büyüme sürüyor. Yılbaşından bu yana 6.2 milyar YTL artan toplam konut kredisi tuturı 37 milyar YTL’yi de aştı. Konut kredilerinde son 1 yıllık büyüme ise 10 milyar YTL’ye dayandı.

Vatan
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 15:35:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?