19
Mayıs
2024
Pazar
EMLAK-KONUT

Konuta talep azaldı

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı ve Adana Müteahhitler Birliği Başkanı İsmail Babacan, son 4,5 ayda konut fiyatlarının yüzde 20, demir fiyatlarının ise yüzde 26,1 oranında gerilediği bildirdi. 

Babacan, geçen Haziran ayının başında demirin ton fiyatının bin 150 YTL'ye yükseldiğini, bu tarihlerde üreticilerin piyasaya ihraç rakamlarından 100 dolar daha fazlasına demir sürdüklerini anımsattı.

Demirin yurt içindeki bugünkü en yüksek fiyatının 850 YTL'ye gerilediğini vurgulayan Babacan, ''Bu düşüşte, konut kredisi faizlerinin yükselmesi, konuta talebin azalması ve yaz döneminde yoğunlaşan inşaat sezonunun sona ermesi gibi çeşitli etkenlerin payı büyük oldu. Bu sayede, demir fiyatları özlenen seviyeye ulaştı'' dedi. 

Babacan, inşaat maliyetlerinde önemli bir girdiyi oluşturan demir fiyatlarındaki düşüşün, inşaatların maliyetine de yansıdığına dikkat çekerek, şunları söyledi: 

''Daha önce yapılan inşaatlar, piyasada talebin azalması nedeniyle düştü. Bugünkü maliyet düşüşü ise yeni inşaatlarda fiyatların gerilemesini sağladı. 6 ay öncesiyle kıyaslarsak, demir fiyatlarında yüzde 26,1, konut maliyetlerinde ise yüzde 20'lere kadar gerileme oldu. Daha önce ihraç fiyatının 100 dolar üzerinde iç piyasaya ürün süren demirciler, bugün fiyatlarını ihracat seviyesine çekti. 4,5 ay öncesine göre ton başına 200 dolar daha ucuz demir temin edebiliyoruz.'' 

Babacan, Toplu Konut İdaresinin inşaat sektöründe bir dönem inşaat malzemelerine talep patlaması yaşattığını, bugün ise bu kurumun eskiye göre geri adım atmasının da fiyat düşüşünde başka bir etken olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''İnşaat sektörü uzunca bir aradan sonra 2005'de altın devrini yaşadı. Ancak, bu tırmanış 2006'nın 4'üncü ayından itibaren yerini durgunluğa bıraktı. Önümüzdeki dönemlerde konuta talebin eski düzeyine ulaşacağını tahmin etmiyoruz. Bu nedenle, başta demir olmak üzere inşaat malzemelerine 6 ay önceki yoğun talep bir daha yaşanmaz. Piyasada gerçekçi fiyatlar uzun bir süre bu mevcut seyrinde devam eder.''

SULAMA YATIRIMLARI

Babacan, Türkiye'de inşaat denilince akla ilk etapta konutun geldiğini, oysa ülke ekonomisi için en önemli etkenlerden birinin sulama inşaatı yatırımları olduğunu belirterek, ''Devletin, sulama yatırımlarına ağırlık vermesi, sadece çiftçi açısından değil ekonominin lokomotifi inşaat sektörü açısından da faydalı olacaktır düşüncesindeyiz'' dedi.
Dilek Akın / AA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 14:14:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?