30
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Konutta ’mutlu son’ formülü

Aksi taktirde, yapılan yanlış hesaplar, bu hayallerin hüsranla sonuçlanmasına yol açabiliyor. KBR formülüne göre de, ev sahibi olmak isteyenlerin mutlu sona ulaşabilmesi için ilk önce, kararları başkalarına bırakmaması, krediyi eve değil, bütçeye göre kullanması ve türünü belirlerken tüm riskleri hesaba katması gerekiyor.
Her kiracının en büyük hayalini, bir gün kendi evinin sahibi olmak oluşturuyor. Aileden kalan bir miras sözkonusu değilse insanlar, ev sahibi olabilmek için yıllarca birikim yaparak, bu hayali gerçekleştirmeye çalışıyor. Üstelik sabit gelirli ise bunun için uzun yıllar çabalama kaçınılmaz oluyor. Ama son yıllarda bankacılık sektörünün tüketicilere sunduğu düşük faiz ve uzun vadeli konut kredileri ile bu hayali yakalayabilenlerin sayısı giderek artıyor. Ancak iyi hesap kitap yapılmadan alınmış kararlar bu hayali hüsrana çevirebiliyor. Kredi kullanarak ev sahibi olacak ailelerin temel olarak dikkat etmesi gereken 3 önemli unsur bulunuyor.

Kararı başkasına bırakmayın
Ev satın alırken, en büyük hata kararı başkasına bırakmak. Satın alınacak ev ve kullanılacak kredi konusunda en doğru uygulama tüketicinin kendi verdiği kararlar oluşturuyor. Çünkü ev sahibi olacak kişi ihtiyaçlarını ancak en ince ayrıntısına kadar kendi belirleyebiliyor. Bu konuda karar başkasına bırakıldığında konut kredisinde ilk hatalı adım atılmış ve kredinin direksiyonu da tüketicinin kontrolünden çıkmış oluyor.

Bütçeye uygun kredi
Kredi ile ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin düştüğü diğer büyük hata ise eve göre kredi kullanmak. Bankacıların en çok karşılaştıkları hatalar arasında gösterilirken, önce evi sonra krediyi bularak maddi gücün üzerinde yapılan borçlanma da ev hayalini hüsrana uğratan en önemli unsur olarak öne çıkıyor. \"İstediğim eve sahip olacağım. Nasılsa öderim\" mantığı ile kullanılan kredilerin uzun vadede büyük skıntıyı beraberinde getireceğine dikkat çeken bankacılar, toplam hane geliri, ödenecek aylık taksit miktarı da dikkate alınarak evin beğenilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bankacılar, \"Buradaki çok kaba ölçü hane gelirinin maksimum üçte birini kredi ödemelerine tahsis etmek en güvenli olandır. Önce evimizi belirlemeye karar verirsek, yeni ev sahibi olma heyecanının duygusallığı kredi kararımızı olumsuz etkileyebilir. İşe doğru yerden başlamak, gerçekten konut kredisi kullanımında hata yapmamak açısından çok önemli\" diyor.


Kredide riske yer yok
Kredi kararı alındıktan ve krediye uygun evin bulunmasının ardından tüketicilerin atacağı son adım ise kredi türünün belirlenmesi oluyor. Mortgage Yasası’nın işlerlik kazanması ile birlikte bankaların sunduğu ürün çeşitliliği de arttı. Ancak bazı ürünler, daha az taksit ödemesi ile sonuçlansa bile büyük risklerle karşı karşıya kalınabiliyor. Bunların başında da dövize endeksli krediler geliyor. Kurların düşük seyretmesi, faizlerinin düşük olması gibi nedenlerle YTL kredilere göre avantajlı görünse de döviz geliri olmayan bireylerin bu ürünü seçerken çok bilinçli olması gerekiyor. Yine, esnek ödemeli ev kredileri kullanmayı tercih ederken, en azından faiz ödemelerini karşılayacak kadar ödeme yapmaya dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Yani sabit faizli, sabit taksit ödemeli ürünler dışındakileri kullanmayı düşünen tüketicilerin bunları incelemesi öneriliyor.

Doğru karar hatayı en aza indiriyor
Konut kredisinin kişilerin yaşamnda önemli finansal kararlardan biri olduğunu belirten İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Ömer Çelebi, konut kredisinin ürün çeşitliliği, vadesinin uzun olması, kredi tutarının büyüklüğü, ödenecek faiz ve masraflar itibariyle diğer bireysel finansal kararlardan radikal biçimde ayrıldığını ifade etti. Çelebi konuyla ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: \"Mortgage piyasalarını bizden onlarca yıl önce geliştirmiş ve yaşam kültürlerinin bir parçası yapmış ülkelerde bile bireylerin önemli hatalar yaptığı gözlüyoruz. Hataları minimize etmek için tabii ki uzmanların bilgi ve tecrübelerinden yararlanacağız. Ama hiç olmazsa, çok önemli bulduğumuz üç temel noktada doğru kararlar ile hataları en aza indirilebilir. Bu konudaki yayınları dikkatle izlemeli, kendimizi geliştirmeliyiz. Uzmanlardan gerektiğinde destek almalı ve doğru soruları sorabilmek için bilgi sahibi olmalıyız. Ev, kredi ve gelir sırasında değil gelir, kredi, ev sıralamasında yapılmalı. Taksitler gelirimizin üçte birini aşmamalı. Bazı ev kredisi ürünleri çok cazip görünebilir. En önemlisi döviz cinsinden gelir yoksa dövize endeksli kredi kullanımından uzak durulmalı. Kredi kararı yeterli bilgi biriktirdikten sonra tüketici tarafından alınmalı. Kredi kararında gelir kredi taksiti dengesini bozmadan doğru ürünü seçerek büyük hata ihtimali en aza indirilmiş olur.\"

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 12:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?