1
Mayıs
2025
Perşembe
EMLAK-KONUT

Konutta umutlar 2010'a

Gayrimenkul sektöründe hareketlilik en alt düzeye indi. 2008 ‘kayıp yıl’ olarak görülüyor. Canlanma beklentisi 2010’a ertelendi.

Dünyada mortgage krizi, içeride ise parti kapatma ve Ergenekon davası nedeniyle oluşan gerginliğin yol açtığı belirsizlik ortamı gayrimenkul sektörünü vurdu. Bu ortamda vatandaşın temkinli davranış sergilemesi konutta alım satım işlemlerini en alt düzeylere çekti. Gayrimenkul sektöründe yaşanan durgunluk en çok lüks konut talebini etkiledi.

2007’de TÜİK’in yaptığı araştırma sadece İstanbul’da 180 bin konut fazlasının bulunduğunu ortaya koyuyor. 180 bin konutun lüks konuttan oluştuğunu belirten istanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizameddin Aşa, bu konutların ne kiralık ne de satılık olarak talep gördüğünü söyledi.

Bu yıl sayının daha da çoğalacağını tahmin ettiklerini belirten Aşa, ‘Özellikle banka kredisi ile bu konutu satın alanlar sıkıntıda. İnsanlar ‘ödemeyi nasıl olsa taksitle yapacağım veya ondan bir getiri elde edeceğim’ diye alıyor. Ancak bu evlerin çoğu zamanında teslim edilemedi. Biten evler de lüks olduğu için talep yok. Birçok inşaat firması yeterli satış olmadığı için konutları bitiremedi.’ dedi.

“Beklenti tutmadı, talep azaldı”

Plansız olarak ‘nasıl olsa satarım’ mantığıyla hayata geçirilen projelerin lüks segmentinde şişme yarattığını söyleyen Aşa, ‘Bu projeler daha çok bütün halkın lüks konut beklentisi içinde olduğu kabul edilerek yapılan projeler. Örneğin Bahçeşehir’den çok lüks konut alınmış. En az bin 500-bin 600 YTL getiri bekleniyor. Fakat şu anda 700 – 800 YTL’ye kiraya veremiyor. Ama aidat ödüyor. Dolayısıyla bu insan sıkıntı içinde yaşıyor. Çünkü çoğu bu evi banka kredisiyle aldı.’ Diye konuştu.

Banka faizlerinin düşmesinin gayrimenkul fiyatlarını bir anda şişirdiğini kaydeden Aşa, 2004’ten önce 30 bin YTL olan bir konutun fiyatının 150 bin YTL’ye kadar çıktığının vurgulayarak sonrasında yapılan çok sayıda konutun gerçek anlamda alıcı kitleye hitap etmediğini belirtti. ‘Yapılan lüks konut projeleri de belli bir ölçüye kadar talep gördü. Ondan sonra bu talep bitti.’ Diyen Aşa, ‘Az çok imkanı olan aldı. Fakat almak isteyen kesim de hem sosyal konumuna, hem de maddi konumuna uygun ev bulamadı. Bundan dolayı talep azaldı.’ açıklamasında bulundu.

“Müteahhitlerde çok fazla konut stoku birikti”

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, dünyadaki finansal krizin Türkiye’deki etkilerinin yavaş yavaş hissedilmeye başladığını belirterek konut yapıp satan müteahhitlerin elinde çok fazla konut stoku biriktiğini söyledi. Eren bu durumdan konut sektörünün biraz yara alacağını söyledi...

“Sektör yüzde 50 daraldı, iflaslar var...”

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ateş, dünyadaki mortgage krizinin Türkiye’ye yansıması ve AKP’ye karşı açılan kapatma davasının ardından yaşanan gerginliğin piyasada sıkışmaya neden olduğunu belirterek, sektörün yüzde 50 oranında bir daralma içinde olduğunu söyledi.

dünya
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 20:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?