22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Kredi alanlar mortgage'e geçecek

MART ayında yasallaşan ve 6 Haziran tarihinden itibaren işlerlik kazanacak olan mortgage sistemine mevcut kredilerin dahil olması için son 5 gün kaldı. Bugüne kadar konut kredisi kullanmış olan tüketicilerin 5 Haziran tarihine kadar bankalarına ’Mortgage’a dahil olmak istemiyorum’ şeklinde dilekçeyle başvurması gerekiyor. Bu dilekçeyi vermeyen kredi sahipleri ise otomatik olarak mortgage sistemine dahil olacak.

Bankacılar, 2004 yılı ve sonrasında 4 yıl ve üzeri vade ile kredi kullanan tüketicilerin mortgage geçmelerini önerirken, tüketicilerin kullandıkları kredi, faiz ve vadelerine göre karar vermeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Mortgage dahil olan mevcut krediler için yüzde 5 oranında Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve yüzde 2’ye varan erken kapama uygulanmayacağını hatırlatan bankacılar, mevcut kredilerin büyük bölümünün mortgage sistemine dahil olacağını tahmin ettiklerini ifade ediyor.

DİLEKÇE VERMEYEN OTOMATİK GEÇECEK

6 Mart’ta yürürlüğe giren mortgage yasası öncesi konut kredisi alanların, 5 Haziran’a kadar bankalarına, "Mortgage sistemine dahil olmak istemiyorum" yönünde dilekçe vermemeleri durumunda, otomatik olarak mortgage sistemine dahil olacak. Bankacılar mart ayından bu yana mortgage’a dahil olmamak için gelen dilekçelerin sınırlı kaldığına dikkat çekerek, "6 Haziran itibariyle mevcut kredilerin büyük bölümü mortgage’a dahil olacak. Çünkü özellikle 4 yıl ve üzerinde vade ile kredi kullanmış ve 2004 yılından sonra bu krediyi almış tüketiciler hala yüzde 5 BSMV ödüyor. Bu veri yükü için birçok tüketici mortgage’ı tercih edecek" açıklamasını yapıyor.

VERGİ VE KAPAMA CEZASI AVANTAJI

Mortgage’ın mevcut krediler için en temel iki avantajı olduğunu anlatan bankacılar, mortgage’a geçişle birlikte borcunu vadesinden önce erken kapatmak isteyen kredi sahiplerine yüzde 2’ye varan erken kapama cezasının uygulanmayacağını söyledi. Bunun önemli bir avantaj olduğunu dile getiren bankacılar, "Kredisini vadesinden önce kapatmak isteyenlere mortgage sisteminde yüzde 2’ye varan ceza sözkonusu. Ancak mart ayından önce kullanılar krediler mortgage’a dahil olursa bundan da muaf tutulacak. Fakat tüketiciler geçmişte bankalarıyla yaptıkları sözleşmeleri mutlaka incelemeli" dedi. Sisteme dahil olan tüketicilerin ödeyeceği faizden yüzde 5 oranında alınan BSMV’nin de atrık alınmayacağını kaydeden bankacılar, yasanın yayımlandığı 6 Mart’tan itibaren bu vergiden istisna tutulacaklarını belirtti. Eski sistemde kalanlardan ise BSMV alınmaya devam edileceğini ifade eden bankacılar, "Tabiki bu vergi avantajı tüketicinin aldığı kredi miktarı vadesi ve faizi ile değişiklik gösterebilir" dedi.

Mevcut kredinin mortgage’a geçmemesi için bir neden yok

MEVCUT kredilerin mortgage’ye dahil olması gerektiğine dikkat çeken Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu, şunları söyledi: "Tüketiciler için en önemli şey mortgage ile birlikte yüzde 5 oranında alınan BSMV yükünün kaldırılması. Mortgage’ye dahil olmayan tüketiciler bunu ödemeye devam edecek. Mortgage ile birlikte değişken faizdende yararlanma imkanı sunuluyor. Ayrıca mevcut krediler yüzde 2 oranında uygulanacak olan erken kapama cezasından muaf tutulacaklar. Tüketiciler "iki taksit ödenmezse banka evi elimden alır" gibi bir endişe içinde. Ancak bu endişe yersiz. Banka ile tüketici herzaman uzlaşma yoluna gider. Bankalar konut ticareti yapmıyorlar. Dolayısıyla mevcut kredilerin mortgage’ye geçmemeleri için bir neden yok."

2004 ve sonrası krediler mortgage’ye geçmesi anlamlı

MORTGAGE öncesinde kredi kullanmış tüketicilerin mortgage’de bakmaları gereken en önemli unsurun BSMV avantajı olduğunu söyleyen Anadolubank Bireysel Pazarlama Mevduat Müdürü Sarp Akkartal, sözlerine şöyle devam etti: "Kredi de belli bir vadeyi doldurmuş ve faiz yükü azalan tüketiciler için bir mortgage bir anlam taşımayabilir. Ancak son 1 yılda konut kredisi kullanmış tüketiciler için bu muafiyet büyük önem taşıyor. Vadesi 4 yıl ve üzerinde olan ayrıca 2004 yılı ve sonrasında kullanılmış kredilerin mortgage’ye dahil olmasını anlamlı buluyorum. Çünkü bu tüketiciler için yüzde 2’ye varan erken kapama cezası da uygulanmayacak. 2004 yılından sonra kredi kullanmış tüketicilerin büyük bölümünün mortgage’a dahil olacaklarını düşünüyorum.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 16:13:07
Güncelleme :31 Mayıs 2007 Perşembe 17:48:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?