22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Mortgage ile ev alma dönemi başladı

Bankalardan kredi çekip daha sonra ödeme problemi yaşayan tüketicilerin en çok şikayet ettiği konular arasında yer alan “Karşılacağımız riskleri sözleşmede göremedik” sözleri mortgage için hazırlanan özel sözleşmelerle tarihe karışacak.

Bankacılık sisteminde 6 Mart’ta çıkan mortgage yasasının uygulanmasına yönelik yapılan en önemli değişikliklerden biri pazartesi uygulamaya geçirildi.

Pazartesi tüm bankalarda kullanılmaya başlanan yeni mortgage sözleşmeleri tüketicilerin “Riskleri görmedim” diyemeyeceği şekilde dizayn edildi. Yeni sözleşme dökümanlarında normal prosedür diğer tüketici kredilerinde olduğu gibi 12 puntoluk yazı karakteriyle anlatılırken, riskli konulara 16 punto ve diğerlerine göre daha koyu ve siyah harflerle yer verilecek.

Sözleşmeye bakıldığında hemen dikkat çekecek şekilde yazılan uyarı noktaları arasında tüketicinin temerrüt halinde borcunu kapatmaması durumunda konutunun derhal satışa çıkarılacağı, mülkiyet devrinin yapılıp yapılmayacağı, konutun tüketici tarafından kiraya verilmesi halinde kiralayana bildirmesi gerektiği, kiralayandan yazılı izin almak kaydıyla tüketicinin kiracılık veya sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerini devredebileceği ve hayat sigortası-konut sigortası gibi yapılması isteğe bağlı sigortaların yaptırılmasının zorunlu olmadığına dair hayati konular olacak. Ayrıca tüketici bankaya gittiği zaman formu doldurup hemen kredi işlemlerini başlatamayacak. Tüketici formu alıp en az 1 gün boyunca inceledikten sonra dolduracak. 1 günlük düşünme süresi dolmadan imzalanan form geçersiz sayılacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 08:03:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?