20
Mayıs
2024
Pazertesi
EMLAK-KONUT

Mortgage krizi Asya'ya sıçradı

ABD’de patlak veren kriz Japon bankaları da vurmaya başladı

Japon Mizuho Financial Group, Mart 2008’de sona eren mali yıl için kar beklentisini, aracı kurum birimindeki yüksek riskli mortgage işlemlerinden doğan 3.9 milyar dolarlık zarar nedeniyle üçüncü kez düşürdü.

Avrupa’dan UBS ve ABD’den Merrill Lynch, Citi gibi bankalar mortgage krizinde aktif değerlerinde büyük kayıplar görmesine rağmen, Asyalı bankalar bugüne kadar aktif değerlerinde büyük düşüşler yapmak durumunda kalmamışlardı. Japon Mizuho, 4 milyar dolara yaklaşan varlık kaybıyla Asya bölgesinin en büyük subprime kurbanı oldu.

Son 12 ayda değeri yarı yarıya gerileyen Mizuho hisseleri, yatırımcıların en kötü durumun geride kaldığını düşünmeleriyle yüzde 5 yükseldi. Banka, Mart 2008’de sona eren mali yılda 3.1 milyar dolar net kâr beklediğini açıkladı. Böylece banka kâr tahminini yaklaşık yüzde 60 düşürmüş oldu. Mortgage krizinden şimdiye kadar en ağır yarayı ise 37 milyar dolarla İsviçreli UBS aldı. 2007 yılında 18.4 milyar dolar değerindeki aktiflerini silen UBS, 2008’in ilk üç ayında da 19 milyar dolarlık aktiflerini ABD kaynaklı mortgage krizi nedeniyle sildiğini açıklamıştı.

Sermaye artırımı şart

Bu arada IMF ve dünyaca ünlü spekülatör George Soros, ABD’de kredi krizinin maliyetinin 1 trilyon doları aşabileceği uyarısı yaparken Credit Suisse, ABD bankacılık krizinin, krediye bağlı toplam 650 milyar dolar zararla sonuçlanabileceğini ve şu ana kadar bu zararların sadece yüzde 40’ının ortaya çıktığını belirtti. Credit Suisse, bankaların 140 milyar dolara kadar sermaye artırımı yapmaları gerekebileceğinin altını çizdi.

Citi ve ABN Amro Almanya’dan çıkıyor

Kredİ krizinden olumsuz etkilenen bankalar arasında bulunan ABD’li Citigroup’un global örgütlenmesini yeniden düzenleme kapsamında Almanya’daki işlerini sonlandırmayı veya satmayı düşündüğü belirtiliyor. Almanya’daki Citi, bankanın 2006 kârına yüzde 3 katkı sağlamıştı.

Hollandalı ABN Amro da Almanya’daki yeni mortgage faaliyetlerini durdurma kararı aldı. ABN Amro Holding sözcüsü yaptığı açıklamada, şirket çalışanlarının konuya ilişkin olarak iç yazışma ile bilgilendirildiğini de ifade etti. ABN Amro Hyqotheken Groep B.V.’nun Almanya’daki ofisinin başında bulunan Qalter Capellmann yeni mortgage faaliyetlerinin finansmanının çok pahalı hale geldiğini söyledi. ABN Amro’nun Almanya’da 850 milyon euro mortgage portföyü bulunuyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 07:30:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?