16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Nereler prim yapacak?

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul ve inşaat şirketlerinin en yetkili isimleri, önümüzdeki dönemde başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun prim yapacak ilerinin hangileri olduğunu Ekonomist dergisine açıkladılar. Yatırım yapacak lokasyon arayanların kaçırmaması gereken haber!!!

“Ümraniye ve Ataşehir aksı prim yaptı

”Ali Ağaoğlu(Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)


“Anadolu yakasında Ümraniye, Çekmeköy, Ataşehir, Samandıra bölgeleri gelişmeye daha açık ve prim yapacak bölgeler olarak görülmektedir. Bosch, Siemens, Profilo, Carrefour, IKEA, Casper gibi çok sayıda tanınan markanın tercih ettiği bir bölge durumuna gelen Ümraniye, devam etmekte olan yatırımlar sayesinde Anadolu yakasının Maslak'ı olarak anılmaya başlamıştır.


Ağaoğlu olarak Ümraniye’de hayata geçirdiğimiz projelerden My City satışına başlanan Ocak 1998’den bugüne kadar yüzde 300 , My Town; Haziran 2003 tarihinden bugüne kadar yüzde 200 oranında, Eltes Güneşi; Haziran 2006 tarihinden bugüne kadar yüzde 35 oranında, Eltes Gold Residence; Mayıs 2007 tarihinden bugüne kadar üç ay geçmesine rağmen yüzde 10 oranında prim yapmıştır. Aynı şekilde Ataşehirde hayata geçirdiğimiz My World projemiz Ekim 2005 tarihinden bugüne kadar yüzde 30 oranında, Samandıra’da hayata geçirdiğimiz My Village Eylul 2001 tarihinden bugüne kadar yüzde 200 oranında, Çekmeköy’de hayata geçirdiğimiz My Country Mayıs 2004 tarihinden bugüne kadar yüzde 80 oranında prim yapmıştır”

“Kısa vadede Bahçeşehir ve Hadımköy”
Süha Yılmaz(Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı):


“Büyükşehir belediyesi kapsamına alınan tüm illeri inşaat sektörü ve konut üretimi açısından geleceği parlak görüyorum. İstanbul, Antalya, Eskişehir, Ankara bu açıdan değerlendirilmesi gereken iller. Sadece Mersin’i bu kapsam dışında tutuyorum. Çünkü Mersin’de arz fazlası var. Bahçeşehir ve Hadımköy bölgesi kısa süreli rant açısından parlak bölgeler. Bahçeşehir bölgesinde başlayan projelerin başlangıç fiyatları ile bitiş fiyatları arasında yüzde 70’lik fark olacağını düşünüyorum. Uzun vadede rant getirecek bölge olarak da (Tarlabaşı, Beyoğlu, Fener) görünüyor. Bu bölgede bir dönüşüm yaşanıyor. Bunun için de zamana ihtiyaç var”

“Tekirdağ, Denizli, Eskişehir ve Sivas’a dikkat”
Serdan İnan(İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı)


“Genel anlamda Türkiye’de değeri artan illerin başında İstanbul geliyor. Ancak önümüzdeki dönemde bana göre Tekirdağ, Denizli, Eskişehir ve Sivas gayrimenkul yatarımı açısından dikkat edilmesi gereken iller olacak. Bununla birlikte İstanbul’un Silivri ve Şile ilçesi ile Antalya’nın Gazipaşa ilçesi de değerli hale gelecek. İstanbul’daki tüm gelişim alanları parlayacak. Bu bölgelerde rantsal eğilim yükselerek devam edecek, ilk sahiplerinin elindeki yerler ticari anlamda el değiştirecek. Bu bölgeler ortalama beş sene içinde reel bazda yüzde 100 ila yüzde 500 oranında prim yapacak”.

“Güney Marmara ve Kuzey Ege Bölge’si haraketlenecek”
Coşkun Yılmaz(Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı):


“Önümüzdeki dönemde; Çanakkale Boğazı’nda planlanan köprü projesinin özellikle Güney Marmara, Çanakkale ve Kuzey Ege Bölgelerini de bu yönde hareketlendireceğine ve bu bölgelerin daha da parlayacağına inanıyoruz. İstanbul değişiyor, uzak şehir banliyöleri tekrar değerleniyor. Çevre yolu bağlantıları ve gelişen metro ağı ile mesafeler kapanıyor. Özellikle Marmaray Projesinin hayata geçmesi ile daha önce İstanbul şehir merkezine uzak olarak tarif edilen bölgelerin çok daha kolay ulaşılabilir merkezlere dönüşeceğine inanıyoruz. Bugün Ka Green projemizin bulunduğu Halkalı; bu bölgelerden bir tanesidir. Yine Küçükçekmece, Küçükyalı, Maltepe ve özellikle Gebze bölgelerinin İstanbul genelinde geleceği parlak ve yatırıma elverişli önemli bölgeler olacağı düşüncesindeyiz.”

“Sanayi ve ticari altyapısı olan iller öne çıkacak”
Levent Eyüboğlu(Multi Turkmall CEO’su)


Diyarbakır, Mersin, Şanlıurfa gibi iller, bölgelerindeki altyapı ve şehirleşme imkânları nedeniyle göç almaktadır ve bu nedenle tercih edilmektedirler. Adana, Gaziantep, Kayseri, Trabzon ise sanayi ve ticari yapıları itibariyle bölgelerinde alt-merkez rolü üstlenmektedirler. Bu nedenlerle bu illeri Anadolu’da öne çıkanlar arasında sayabiliriz. Bizim de Anadolu'da Ankara, Antalya, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Mersin, Nevşehir, Trabzon gibi bir çok ilde şu an 11 adet projemiz mevcut. İstanbul’da ise Avrupa yakasında Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa’da iki adet projemiz bulunuyor. 2010 yılına kadar Türkiye’deki projelerimizin sayısının 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul’da pek çok bölgede gelişim imkanı mevcut. Bahçeşehir, İkitelli-Halkalı, Beylikdüzü-Küçükçekmece-Büyükçekmece, Ümraniye-Çekmeköy, Kurtköy-Kartal, Tuzla, Pendik gibi pek çok lokasyon geleceği parlak bölgeler arasında”

“Şehir dışına talep arttı”
Özkan Boyar (Fiba Gayrimenkul Genel Müdürü)


“İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler, nüfus ve gelir düzeyi sebebiyle yatırımcının ilgisini çekmeye devam edecektir. Ancak büyük şehirlerde şehir merkezlerinde arsa fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle şehir dışına talebin arttığı görülmekte.


Yabancıların ilgisini çeken yerleşim yerlerinin başında Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye gelmektedir. Konya, Adana, Kayseri, Gaziantep, Bursa ve Samsun gibi illerde yeni yatımlar artmakla beraber gelir seviyesinin henüz üç büyük şehir seviyesinde olmaması sebebiyle kar marjları nispeten daha dar bir bantta seyretmektedir.
İstanbul Anadolu yakasında Kurtköy, Pendik, Kartal, Çekmeköy - Şile yolu güzergahı, Avrupa yakasında ise Bahçeşehir, Kemerburgaz, Silivri, Çatalca bölgelerine yatırımlar artmakta ve bu bölgelerdeki arsa fiyatları hızla yükselmektedir”

“Riva, Kurtköy ve Büyükçekmece prim yapacak”
Ozan Balaban(Emaar Türkiye Genel Müdürü)


Istanbul’un merkez bölgeleri hemen hemen satüre olmuş durumda. Bu çerçevede Istanbul’un genişleyebileceği üç tane ana aks var; Riva, Kurtköy ve Büyükçekmece. Riva şu an için henüz imar sorunlarını aşamamış ancak 3-5 yıl içerisinde büyük atılım potansiyeli olan bir bölge. Kurtköy çok hızlı gelişmekte olan ve güzel projelerin yapıldığı ancak Anadolu yakasında olduğu için Avrupa kesimini yakalaması uzun süre alacak bir bölge. Son olarak da bizim de yatırım yapmayı seçtiğimiz Büyükçekmece geliyor. Biz çok kısa bir sürede Istanbul’un Bahçeşehir’den başlayarak Büyükçekmeceyle birleşeceğini düşünüyoruz. Genel olarak baktığımızda Riva ve Kurtköy’ün önümüzdeki dönemde yüzde 30 ile 50 arasında prim yapabileceğini söylemek yanlış bir tahmin olmaz. Büyükçekmece içinse tahminimiz önümüzdeki iki sene içerisinde yukarıda saydığım nedenlerden dolayı yüzde 50-100 arası prim yapacağı. Öbür geleceği parlak iller olarak da Kayseri, Bursa, Gaziantep, Kocaeli, Eskişehir, Antalya ve Izmir’i görüyoruz”

“İstanbul her zaman değerli”
Uğur Dumankaya(Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi)


“Turkıye geneli ile ilgili spesifik olarak aydınlatacak bilgiye sahip değilim.
İstanbul’un gelişme gösterecek bölgeleri arasında Anadolu yakası için; Kurtköy, Ümraniye, Taşdelen, Kartal ve Gebze, Avrupa yakası için ise Bahçeşehir’i gösterebilirim”

“Kartal’da arsa fiyatları yüzde 50 artacak”
Teoman Metehan(Teknik Yapı CEO’su)


“Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Bursa, Eskişehir, Kayseri, Konya gibi gelişmiş sanayi şehirlerinin yanısıra Antalya ve ilçeleri ile Muğla'nın başta Bodrum olmak üzere ilçeleri hızla gelişecek bölgeler arasında olacak.
İstanbul ve özellikle de İstanbul'un Kartal, Küçükçekmece ve Bahçeşehir gibi bölgelerin yıldızı parlayacak. Bu bölgelerdeİstanbul ve özellikle de İstanbul'un Kartal, Küçükçekmece ve Bahçeşehir gibi bölgelerin yıldızı parlayacak. Bu bölgelerde bir yıl içinde fiyatların hızlı bir yükseliş trendi içinde olacağını düşünüyorum. Örneğin Kartal'da metrekare fiyatlar bundan bir yıl sonra yüzde 50'ye varan oranda artış gösterebilir. Çünkü bu bölge konum olarak her türlü ulaşımı elverişli, sanayinin giderek konuta dönüştüğü şekilde yapılaşma içinde olan bir bölge”

Prim yapacak yerler
İstanbul:

Avrupa Yakası:
Büyükçekmeçe, Küçükçekmece(İkitelli-Halkalı), Bağcılar(Basın Ekspres Yolu), Bahçeşehir, Hadımköy, Beyoğlu’nun Tarlabaşı, Kuledibi bölgeleri ile Fener ve Balat semtleri(Uzun vadede rant sağlayacak), Beylikdüzü, Silivri, Çatalca ve Kemerburgaz,
Anadolu Yakası:
Şile, Riva, Küçükyalı, Maltepe, Gebze, Bahçeşehir(Şerifali) Ümraniye,Çekmeköy,Kurtköy, Kartal,Tuzla ve Pendik
Anadolu’daki iller:
Ankara, İzmir, Antalya ve ilçesi Gazipaşa, Eskişehir, Tekirdağ, Denizli, Muğla, Kocaeli, Çanakkale, Sivas, Konya, Adana, Kayseri, Gaziantep, Bursa, Trabzon, ve Samsun

OKHAN ŞENTÜRK/ EKONOMİST
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 13:22:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Özden IP: 88.247.50.xxx Tarih : 1.04.2008 18:13:04

Mersin Lazkiye, Kıbrıs ve İskenderiyeye yapılan düzenli seferlerle sürekli turist gelmektedir. Antalyanın artık dolması ve temiz ve güzel sahil ve denizine sahip olmasından dolayı özellikle turizm yatırımlarında ilgi odağı olmaya başladı. Nüfus son yıllarda büyük artış gösterdi. Serbest bölge, liman, organize sanayi, ticaret ve turizm gibi dinamiklerle Mersin Türkiye'nin parlayan yıldızıdır. Lazkiye ve İskeneriye seferlerinin başlaması ile Mersin özellikle arap turistlere sunduğu sağlık hizmeti ile sağlık turizminde önemli adım atmıştır. Bu açıdan yatırımcıların anadoludaki gözdesidir. Ve görünen o ki yatırımcılar 2008 yılında Mersine daha çok geleceklerdir.