25
Mayıs
2024
Cumartesi
EMLAK-KONUT

O arsalar bedelsiz devredilmedi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kuruma bağışlanan arsaların TOKİ'ye bedelsiz verildiği iddialarının doğru olmadığını belirterek, aksine arsaların TOKİ'ye değerinin de üzerinde bir bedel karşılığında devredildiğini bildirdi.

Söz konusu arsaların, şahısların rızasıyla satın alındığı, bağışın söz konusu olmadığı açıklandı.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, Bakırköy'de bir hayırsever tarafından hastane yapılması için Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağışlanan arsanın bedelsiz olarak TOKİ'ye devredildiğine ilişkin haberlerin yer aldığı hatırlatıldı. Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde 2006 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapatılarak SGK'nın kurulduğunun hatırlatıldığı açıklamada, bu kurumların tüm mal varlığının da yeni kurulan Kuruma devredildiği kaydedildi.

Büyük çoğunluğu çok eski yıllarda yapılmış olan SSK ve Bağ-Kur İl Müdürlüğü binalarından uygun olanların SGK İl Müdürlüğü olarak hizmet vermeye başladığı, hizmete uygun olmayan binaların tadilatlarının yapılması veya bazılarının yerine de vatandaşlara kolay erişilebilir, yerinde ve hızlı hizmetin sunulabilmesine olanak sağlayacak modern binaların yapımına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Bu kapsamda SGK'ya ait çok sayıdaki atıl durumda bulunan gayrimenkullerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda, SGK ile TOKİ arasında, "Sosyal Güvenlik Kurumuna Arsa Bedeli Karşılığı İnşaat Yapılmasına İlişkin Protokol" hazırlandığı belirtildi. Bu protokol hükümleri çerçevesinde arsaların, 136 milyon 700 bin TL olarak tespit edilen rayiç bedelin yüzde 10 artırılması sureti ile belirlenen 150 milyon 370 bin TL bedel üzerinden TOKİ'ye devredilmesine, SGK Yönetim Kurulu tarafından Şubat 2009'da karar verildiği bildirildi.

Protokol gereğince TOKİ'nin, İstanbul İli Bakırköy İlçesi Florya Şenlikköy Mahallesinde bulunan toplam 103 bin 243 metrekare arsalar karşılığında SGK tarafından belirlenen yerlerde ihtiyaç olan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü ile Ankara'da merkez teşkilatının ihtiyacı olan hizmet binalarını yapacağı belirtildi. Bu kapsamda TOKİ'nin, Ankara'da merkez hizmet binası; Aydın, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Çankırı, Çorum, Denizli, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kütahya, Manisa, Muş, Osmaniye, Rize, Samsun, Yozgat ve Zonguldak illerinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü; Balıkesir/Ayvalık, Tekirdağ/Çorlu, Mersin/Tarsus, İstanbul/Maltepe ve İstanbul/Büyükçekmece'de ise Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü hizmet binalarını yapacağı ifade edildi.

Protokol çerçevesinde TOKİ teknik personeliyle birlikte yapılan çalışmalar sonucunda tip projelerin oluşturulduğu ve bu projelerin SGK tarafından onaylandığı da bildirildi.

Onaylanan tip projeler çerçevesinde şu ana kadar Kahramanmaraş, Bilecik, Denizli, Manisa, Zonguldak, Yozgat, Kütahya, Çorum, Rize ve Karaman olmak üzere 10 ilde İl Müdürlüğü; Balıkesir/Ayvalık, Mersin/Tarsus, İstanbul/Maltepe, İstanbul/Büyükçekmece ve Kocaeli/Gebze'de olmak üzere 5 yerde Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü binalarının yapımı için TOKİ ile ek protokoller yapıldığı, bu protokollerin Yönetim Kurulumuz tarafından onaylandığı ve yer teslimlerinin gerçekleştiği kaydedildi.

Bunlardan Kahramanmaraş, Bilecik, Yozgat, Balıkesir/Ayvalık, İl Müdürlükleri/ Merkez Müdürlüğü binalarının yapımı için TOKİ tarafından ihaleler gerçekleştirildiği ve inşaatlara başlandığı da belirtilerek, diğer il ve ilçelerdeki İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü yaptırılmasına ilişkin çalışmaların ise devam ettiği belirtildi.

Bunların tümü tamamlandığında TOKİ tarafından kurum ihtiyacı olan Ankara'daki merkez hizmet binası ile 20 ilde İl Müdürlüğü ve 6 yerde Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü hizmet binalarının yapılmış olacağı kaydedildi. Tüm inşaatlarının tamamlanmasından sonra ise yukarıda belirtilen bedel üzerinden mahsuplaşma yapılacağı ifade edildi.

Yönetim Kurulu'nun kararı ile onaylanan Protokol hükümleri çerçevesinde söz konusu arsaların 7 Mayıs 2010 tarihli resmi senet ile TOKİ adına tescil işlemleri yapıldığı da belirtilerek, bunlar kaydedildi:

"Buradan da anlaşılacağı üzere; arsaların TOKİ'ye bedelsiz verildiği iddialarının doğru olmadığı, tam aksine, arsaların TOKİ'ye değerinin de üzerinde bir bedel karşılığında devredildiği görülmektedir. Diğer taraftan söz konusu arsalar 12.05.1977 tarihli ve 2649 sayılı, 22.09.1977 tarihli ve 4968 sayılı SSK Yönetim Kurulu Kararları ile şahıslardan rızaen satın alınmış olup, şahısların arsaları Kuruma bağışlamaları söz konusu değildir."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2010 Çarşamba 19:46:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?