20
Mayıs
2024
Pazertesi
EMLAK-KONUT

Rusya'dan TOKİ modeli

Rusya’dan TOKİ modeliyle 10 milyar $’lık davet geldi


Rus devlet konut şirketi MAIF, TOKİ modelini uygulamaya hazırlanıyor.

Toplam 9.6 milyar dolarlık proje başlatacak olan MAİF bunun için özellikle Türk inşaatçıları davet etti

RUSYA'DA kamu adına inşaat projeleri yapan ve bu anlamda da TOKİ'nin benzeri olan Uluslararası İnşaa ve İpotek Fonu (MAIF), başlatığı ve 9.6 milyar dolar büyüklüğe ulaşan konut yapım projelerinde TOKİ'nin taktiğini kullanacak. TOKİ gibi projeleri müteahhitlere vererek yaptırmayı düşünen MAİF bunun için de Türk inşaatçıları davet etti.

ÖZEL MEKTUP GELDİ

MAİF Birinci Başkan Yardımcısı Vilademir Kazeikin yılda 200 bin konutun yapılmasını hedefleyen ve 'Ucuz ve Rahat ikamet' adını taşıyan proje için Türkiye'deki organizasyon şirketi İleri Organizasyon'un patronu Oktay Ülküner'e bir davet mektubu gönderdi. Kazeikin 'Rusya vatandaşları 'Ucuz ve rahat ikamet' adlı ulusal proje başlatıldı. Bu nedenle sizden inşaat firmalarını davet etmenizi rica ediyorum' dedi.

9.6 MİLYAR DOLAR

ÜLKÜGÜNER bu davet üzerine harekete geçtiklerini belirterek '31 Mayıs'ta Kremlin'de yapılacak olan toplantı için Türkiye'den müteahhitler gelecek. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de toplantıya katılacak' dedi. Rusya'daki bu projenin büyüklüğünün 9.6 milyar doları bulacağını söyleyen Ülkügüner '55 milyon dolayındaki konut stoku içinde her yıl 5 milyon dolayında konut yenileniyor, 2.5 milyon dolayında da yeni konut inşa ediliyor' dedi.

Moskova'da en kárlı iş inşaat

MOSKOVA'DA inşaat en karlı sektörlerin başında geliyor. Rusya Federal İnşaat ve Komünal Konut Hizmetleri Servisi'nin (Rosstroy) açıkladığı verilere göre, başkentte geçen yıl ortalama metrekare inşaat maliyeti 34 bin 692 ruble (1.475 dolar) oldu. Ortalama metrekare satış fiyatı da lüks konutlarda 161 bin 784 rubleyi (6.884 dolar) buldu. Müteahhitler devlete ödedikleri arazi kira bedelinin masraflarını iki kat artmasından yakınıyor. Ancak uzmanlar, metrekare maliyetini 63-85 bin rubleye kadar çıkartan bu harcamalar hesaba katıldığında bile müteahitlerin kár marjının yüzde 100 olduğunu belirtiyor. Rosstroy'a göre Moskova'da 2006'da 27 bin ruble olan metrekare inşaat maliyeti geçen sene 34 bin 692 rubleye yükseldi. 2005'te ortalama metrekare maliyetinde yaşanan yüzde 64'lük artışa karşın ortalama konut satış fiyatı yüzde 140.2 arttı.

MEHTER VE KIZIL ORDU KONSER VERECEK

KREMLİN Sarayı Konser salonunda 'Rusya'da Türk Kültürü Yılı' etkinliklerinin de düzenleceğini de söyleyen İLOR Başkanı Oktay Ülküner 'Bu kapsamda Kızıl Ordu Korosu-Mehter Topluluğu Birlikte Dostluk Konseri verecek.

Aynı gün Rusya'daki toplu konut inşaatları ve bu inşaatlarda Türk müteahhitlerinin bağımsız veya Ruslar'la ortak görev alabilecekleri konusunda MAIF tarafından 'Türk Müteahhitlerini Bilgilendirme Toplantısı' yapılacak' dedi. Ülküner toplantıya, MAIF Başkanı V.M. Zubov, Başkan Yardımcısı V.S. Kazeikin, Rusya İnşaat Birliği Başkan Yardımcısı V.N. Panomariyov konuşmacı olarak katılacaklarını da söyledi.

İbrahim Acar/Star
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 10:12:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?