25
Mayıs
2024
Cumartesi
EMLAK-KONUT

Seramikte daha başarılı olmalıyız

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Seramik Sektörü Strateji Belgesi'nin vizyonu, Türk seramik sanayiinin imajını yükselterek küresel pazar payını artırmaktır" dedi.

Eskişehir'de Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na son şeklinin verileceği "Türkiye Seramik Sanayii Buluşması" toplantısında konuşan Bakan Ergün, seramik sektöründe de bilime, Ar-Ge'ye, teknolojiye önem verilmesi, özellikle üniversite-sanayi iş birliğinin daha üst aşamaya taşınması gerektiğini söyledi.

Nihat Ergün, iç pazarın sağladığı dinamizmin, yeni ürün ve üretim modellerinin geliştirilmesi için bir araç haline getirilebileceğini vurgulayarak, "Ekonominin büyüme sürecinde, en hızlı ilerleyen sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. 2003 yılından itibaren Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 81 il, 800 ilçe ve bin 703 şantiyede 428 bin konutun inşaatına başladı. Hem iç pazarda hem de dış pazarda böyle büyük potansiyel taşıyan bir sektörün çok daha başarılı olması gerekiyor. Bugün dünya seramik üretiminde dokuzuncu sıradayız. Ancak çok daha üst sıralara tırmanacak gücümüz fazlasıyla var. Türkiye ekonomisi güven ve istikrar kazandıkça gerçekçi ve uygulanabilir strateji belgeleri ve eylem planları hazırlamak da mümkün hale geliyor" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, yıllardır eksikliği duyulan 'Sanayi Strateji Belgesi'ni son aşamaya getirdiklerini ve bu belgeyi yakında kamuoyuna açıklayacaklarını ifade ederek, sanayi stratejilerinin uzun dönemli vizyonunu, 'orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim, mal ve hizmet üssü olmak' olarak belirlediklerini kaydetti.

'Seramik Sektörü Strateji Belgesi'ni de sanayi stratejilerine mutabık bir anlayışla hazırladıklarını anlatan Nihat Ergün, "Seramik sektörünün en göze çarpan özelliklerinden birisi, bu sektörün ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden biri olmasıdır. Dolayısıyla bu sektörü ileriye taşıyacak adımlar, ekonomi için ayrı bir önem taşımaktadır. Seramik Sektörü Strateji Belgesi'nin vizyonu, Türk seramik sanayisinin imajını yükselterek küresel pazar payını artırmaktır. Bu vizyondan yola çıkarak, 'kalite ve verimliliğinin artırılması' ile 'iç ve dış pazarda ticaret ve rekabet şartlarının iyileştirilmesi' şeklinde iki stratejik hedef belirledik. Sektörü, ülkemizi ve dünyadaki gelişmeleri analiz ederek, sektörün güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyduk. Bizden kaynaklanmayan zayıf yönleri düzeltmek mümkün olmayabiliyor, ancak kendi aramızda çözebileceğimiz meseleleri de çözmemiz gerekiyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 18:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?