19
Mayıs
2024
Pazar
EMLAK-KONUT

Seyrantepe'ye tek teklif

Seyrantepe ihalesinde tek teklifi TOKİ'nin gözde müteahhitlerinden Siyahkalem İnşaat verdi. Ancak tek teklif verildiği için ihalenin ertelenmesi gündemde

 

Yapımı yılan hikâyesine dönen Seyrantepe Stadı’nın üçüncü ihalesinde tek teklif TOKİ’nin gözde müteahhitlik firması Siyahkalem Mühendislik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti’den geldi. Cengiz Özdemir adlı müteahhite ait Siyahkalem TOKİ’ye satış geliri üzerinden 64 milyon 788 bin TL pay vermeyi teklif etti. Küresel krizin gölgesinde dün ikinci kez düzenlenen ihaleye sadece iki firma katılırken, ihaleye katılan Aşcıoğlu İnşaat, teşekkür mektubu vererek ihaleden çekildi.

İhale 15 dakikada bitti
TOKİ’nin dün Ali Sami Yen Stadyumu yerine Seyrantepe’de kurulacak olan yeni spor kompleksi için düzenlediği ihale saat 15.00’de başladı. İhaleye fazla ilgili olmaması nedeni ile ihale 15 dakikalık bir süre içinde tamamlandı. İhaleye inşaat sektöründe tanınmış isimlerin katılmaması dikkat çekerken, yurtdışında Pakistan’da, yurtiçinde ise TOKİ’nin projelerinden tanınan Siyahkalem firması teklif verdi. Siyah Kalem Grubu, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 Türk Lirası idare payı toplam gelir ödemeyi, ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin Türk Lirası’nı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı ödemeyi taahhüt etti. Söz konusu ihale teklifini TOKİ incelemeye alacak. Ancak, kulislerde tek teklif olması nedeni ile ihalenin ertelenebileceği yorumları yapılıyor. TOKİ’nin düzenlediği ilk ihale tek firma katıldığı için rekabet oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilmiş ikinci ihaleyi ise Eren Talu kazanmıştı. Ancak ikinci ihale stat inşaatının üçtü birine yakın bölümünün tamamlandığı dönemde programın çok gerisinde kalındığı için iptal edilmiş, iş Eren Talu’dan alınmıştı.

TOKİ’nin 6’ncı büyük müteahhiti
İhaleye teklif veren Siyahkalem Grubu, sektörde çok fazla tanınmazken, TOKİ’nin portföyünde büyük bir yere sahip. Siyahkalem Grubu, TOKİ’den ihale alan 6’ncı müteahhitlik şirketi olma özelliğini taşırken, bugüne kadar milyonlarca dolarlık iş yaptı. 1977 yılında kurulan şirketin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde kendini göstermeye başladığı belirtiliyor. Daha sonraki yıllarda Siyahkalem, TOKİ’den en çok iş alan müteahhitler arasında girdi. KİPTAŞ ile de iş yapan Siyahkalem Grubu’nun işlerinden bazıları şunlar: “Pakistan AJK Eyaleti 84 MW’lık NBE Hidroelektrik Santralı Projesi, İzmir Çiğli’de 668 konutluk Toplu Konut Uygulaması, İzmir Buca’da 986 konutluk 2. Etap Toplu Konut Uygulaması, İstanbul Tuzla 2. Bölge’de 984 konutluk Toplu Konut Uygulaması, Eskişehir Vadişehir’de bin 216 konutluk Toplu Konut Uygulaması, bin 265 konutluk Eskişehir Tepebaşı Aşağısöğütönü Toplu Konut Uygulaması, Pakistan’da 59 konutluk Muzaffarabad Yerel Yönetim Binaları.”

52 bin kişilik dev proje
Seyrantepe Projesi kapsamında 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 3 bin araçlık kapalı olmak üzere toplam 4 bin 500 araçlık otopark yapılacak. Stadyumun 49 yıl süreyle kullanım hakkı Galatasaray’a verilmişti. Seyrantepe’de Hazine’ye ait 120 dönüm arazi, stat yapımı için TOKİ’ye devredilmişti. Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadının yerine ise rezidans, ticaret ve kongre merkezi yapılacak. Daha önce ‘Likör Projesi’ni kârlı hale getirmek için, Seyrantepe Projesi’ni almak zorundayım’ diyen Aşçioğlu Grubu ise Likör Projesi’ndeki İsviçreli ortağının teklif hazırlamak için verilen yaklaşık 25 günlük süreyi yeterli görmediği icin teşekkür mektubuyla yetindiğini belirtti.
 

VATAN
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2009 Salı 15:52:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?