30
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

Talep villa projelerine kayıyor

Villa talebinde etkili olan unsurlar:

Deprem Tehdidi: Altı kaynayan, İstanbul’da olası deprem tehdidi, deprem yönetmeliğinden önce yapılan konutlarda yaşayanlar için tedirginlik unsuru olmaktadır. Müstakil, bahçeli yaşam konsepti gayrimenkul tercihinde ön sırada yer almaktadır.

Apartman Yerleşimi: Apartman yaşamında kat maliklerinin uyumsuzluğu, yönetsel problemler villa yaşamına özlemi artırmaktadır.

Daire Yaşamı: Daire yaşamında bahçe özlemi ve evcil hayvan barındırma sıkıntısı çocuklu aileleri villa tercihine yönlendirmektedir.

90’lı yıllarda statü sembolü kabul edilen villa yaşamı, kooperatif tarzında geliştirilen projeler ve 2000’li yıllarda 200 metrekarenin altında projelendirilen villalarla orta gelire yönelmiştir..

90’lı yıllara Beykoz’da Acarkent, Beykozkonakları; Kemerburgaz’da Kemer Country; Zekeryaköy’de Garanti, Bahçeşehir’de Emlakbankası; Hadımköy’de Alkent villa site projeleri imzasını atmıştı.

O dönemlerde şehir merkezine göre uzak kabul edilen bu bölgeler, bugünün cazibe merkezleri oldu. Bu yeni cazibe merkezleri Bahçeşehir, Kemerburgaz gibi artan arsa değerleri ile rotasını imar durumuna göre kent villası ( sıralı alt dubleks/üst dubleks ) ve/veya daire konseptine çevirmiştir. Bu bölgeler içinde merkezi konumda yer alan villalar konut yerleşiminden ticari aktiviteye yönelmiştir.

Bugün, Bahçeşehir ve Kemerburgaz bölgelerinde villa projesi geliştirmek imkansız hale gelmiştir. Zaten yeni geliştirilen projelerin tamamında yüksek, çok katlı blok trendi uygulanmaya başlamıştır.

İstanbul Anadolu yakasında yeni villa trendi Çekmeköy, Samandra, Ömerli Kurtköy bölgelerinde ağırlık kazanırken; İstanbul Avrupa yakasında Büyükçekmece, Hadımköy’den Silivri’ye kadar uzanan aks arsa değerlerinin hesaplı olmasından dolayı önem kazanmaktadır.

Villa trendinde günümüzde izlenen konseptler bölgenin imar durumuna göre şekillenmektedir.:


Müstakil Villa: Tamamen müstakil 1-2 dönüm arazi içinde konumlu villalar brüt 400-800 metrekaredir. İstanbul Avrupa yakasında Hadımköy, Beylikdüzü, Silivri aksında; İstanbul Anadolu yakasında Çekmeköy, Kurtköy bölgelerinde ağırlık kazanmaktadır .

Sıra Villalar : Arsa değerlerinin yüksek olduğu, imar durumunun uygun olduğu bölgelerde ikizden, beşli sıra villalara göre farklılık göstermektedir. Arazinin yapısına göre dubleks veya tripleks olarak inşaa edilmektedir. Dubleksler brüt minimum 160 metrekareden 225 metrekareye tripleksler brüt 225 metrekareden 350 metrekare değişmektedir. Köşe villalar 300-400 metrekare arsa değerine sahipken, ara villalar 150-250 metrekare arsaya sahiptir. Örneklerini ağırlıklı olarak Bahçeşehir bölgesinde 2-3 yıl önce planlanan projelerde görmekteyiz.


Kent Villalar : Alt dubleks, üst dubleks şeklinde sıralı planlanan yapılardır. Genelde brüt 160 -200 metrekaredirler. Alt kat bahçe kullanım avantajına sahiptirler.

Gayrimenkul alımında villa arayışı içinde olanlara önerim proje aşamasında \"daire fiyatına villa\" anlayışını sorgulamalarıdır. Özlem, villada olsa hayallerin peşinden körü körüne gidilmemelidir.

Villa projelerini dolaşan aileler, villa fiyatları karşısında; \"alırız bir arsa, yaparız bir villa \"düşüncesi ile hareket edebilmektedirler. Tavsiyem iki kez düşünüp sonra karar vermeleridir. İstanbul, bu hayalle başlanan yarım kalmış veya yapıldıktan sonra atıl bekleyen villalarla doludur..

hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 10:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?