25
Mayıs
2024
Cumartesi
EMLAK-KONUT

TOKİ'de satışlar düştü!

Kriz TOKİ'nin konut satışlarını da vurdu. Son 7 yılda 410 bin konut üretimi gerçekleştiren TOKİ'nin konut satışları 2009'da yüzde 4 oranında azaldı. 2009 yılında satışı yapılan 44 bin konutun 8 bini iade edildi.

Krizde konut satışlarının düştüğüne dikkat çeken TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, kendilerinin de bu süreçten etkilendiklerini söyledi. 2008 yılında 46 bin konut sattıklarını 2009'da bu rakamın 44 bine gerilediğini kaydeden Bayraktar, gelirlerde ise bir gerileme olmadığına işaret etti.

Satış hasılatındaki artışı, konut fiyatlarının yükselmesine bağlayan Bayraktar, "Özellikle İstanbul Kayabaşı'ndaki konut satışlarımızı hasılatımız yükseltti. Toplam 65 bin konutun bulunduğu Kayabaşı projesinden 18 bin konut sattık" dedi.

Hedef 65 bin satış
TOKİ'nin tarihinde ilk defa 8 bin konut iadesiyle karşılaştığını ve bu durumu incelemeye aldıklarını kaydeden Bayraktar, iade nedenlerini şöyle sıraladı: "Evini beğenmeyenler, taksitlerini ödeyemeyenler, biriken parasını başka bir yerde değerlendirmek isteyenler ve tüketici yasasının getirdiği kolaylıklar."

Krizde konut satışlarında yaşanan yüzde 4'lük düşüşe rağmen 2010 yılında satış adedini yükseltmeyi hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, bu kapsamda 2010'da 80 bin konut üretip bunun 65 binini satmayı düşündüklerini söyledi. Son 7 yılda 410 bin konut ürettiklerini ve 2011'de bu rakamı 500 bine taşıyacaklarını aktaran Bayraktar, bu yıl özellikle alt gelir grubu ve kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini kaydetti. Bu doğrultuda dar gelirliyi ev sahibi yapmak için başlattıkları peşinatsız ve 100 TL aylık taksitli konut satışlarının 18 bine dayandığını dile getiren Bayraktar, "Hedefimiz bu rakamı 60-70 bine çıkarmaktır" diye konuştu.

Konutta batık uyarısı
Bayraktar, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Bursa'da düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada ise konut projelerinde batık uyarısı yaptı. İnşaat sektöründe yaşanabilecek iflaslar nedeniyle konut alıcılarına bitmiş projelerden ev almalarını tavsiye eden Bayraktar, "Bu ülke Jetpa'ları gördü. Bu gibi sıkıntıları bir daha yaşamamak adına tavsiyem bitmeye yakın projelerden konut alınması. Bitmeye yakın projelerden ev alınırsa hem daha garanti olur hem de alıcılar konutun kalitesini görürler" dedi.

Bayraktar'ın bu sözlerini destekleyen bir açıklama da Ağaoğlu Şirketler Topluluğu Başkanı Ali Ağaoğlu'ndan geldi. Sektörün canlı olduğu dönemlerde herkesin "Ne yaparsam satar" diyerek bu işe girdiğini kaydeden Ağaoğlu, "Ne yaparsam satarım diyen firmalar bu dönemde sıkıntıya girecektir" uyarısında bulundu. Ağaoğlu, toparlanma yılı olan 2010'da güçlü ve doğru projeyi yakalayan firmaların büyüyeceğini öngördüklerini ifade etti.

Sektörde sıkıntıda olan firmalar olduğunu ifade eden Soyak Holding CEO'su M. Emre Çamlıbel de likidite sıkıntısı yaşanan bu dönemlerde bütün sektörlerde olduğu gibi gayrimenkulde de iflasların beklendiğini söyledi.


KONUTTA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
- Satın alınacak projede firmaların geçmişi iyi incelenmeli
- Konut projesinin ruhsat ve arsa durumu araştırılmalı
- Gerekirse firmaların bilançolarına ve finans durumuna bakılmalı.

Sibel Atik - Referans
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2010 Cuma 17:14:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?