22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Türkiye'nin inşaat alanı

Toprak Koruma Kanunu ile getirilen "arazi parçalanma sınırı" inşaatçıların tepkisini çekerken, Türkiye'nin işlemeli tarıma uygun olmayan, inşaat yapılabilecek 51,3 milyon hektar, bir diğer ifadeyle İngiltere'nin iki katından, İspanya'dan daha büyük bir alanı, 513 bin kilometre kare (km2) arazisi var. 

İnşaat yapılabilecek 51,3 milyon hektar arazi var


Sanayi ve yerleşim yeri olarak planlanan Lübnan'ın yarısı kadar, 500 bin hektar (5 bin km2) alan henüz kullanılmamasına karşın, inşaatçılar, geri kazanılması ve yeniden üretilmesi mümkün olmayan tarım topraklarının korunması için getirilen parçalanma sınırına tepki gösteriyor.

A.A muhabirinin belirlemelerine göre, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda yapılan değişiklikle, tarımsal faaliyetin ekonomik olarak sürdürülebilmesi açısından en küçük alana sahip tarım arazilerinin parçalanmaması amacıyla, tarımsal faaliyet alanına göre "en küçük parsel büyüklükleri" belirledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yaptığı açıklamada, tarımsal verimin artırılması açısından işletmelerin büyütülmesinin önemine işaret ederken, inşaatçılarının sorunun kanundan değil, kanunun yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını söyledi. Kanunun uygulanması konusunda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bir genelge yayımladığını ve bu genelgenin yanlış anlamalara neden olduğunu belirten Eker, "Bayındırlık ve İskan Bakanımız ile görüştüm. İki bakanlığın yetkilileri görüşerek sorunu çözecekler. Kanundan kaynaklanan bir sorun yok" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanunun uygulanmasına ilişkin hazırladığı tüzüğü de Danıştay'ın görüşüne sundu.

Bakanlık yetkilileri, belirlenen miktardaki arazilere hissedar olunabileceğini, ancak bu arazilerin ortaklar arasında bölünemeyeceğini vurguluyorlar.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de tüm plansız kentleşme ve sanayi yapılaşmalarına karşın, toprak varlığının sadece yüzde 3,6'sı bu amaçla kullanılıyor. Yani, inşaatçıların üzerinde çalışabilecekleri arazi konusunda herhangi bir kıtlık söz konusu değil.


aa
Yayın Tarihi : 4 Mart 2007 Pazar 12:24:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?