22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Ünlü emlakçıdan 'Mortgage' öğütleri

Ünlü emlakçı Salim Taşçı, Meclis'te yasalaşan 'Mortgage' sistemi konusunda vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulunarak, "Aceleci olmayın. Seçici davranın. Bir evin maket, makyaj, köpüğüne yani görünüşüne değil kalitesine bakın" dedi.
Taşçı, sistemin hayata geçmesiyle birlikte konut fiyatlarının da yükselmeyeceği inancını taşıyor. Fiyatların yükselmesi halinde finans kuruluşlarının ve müteahhitlerin bindikleri dalı kesmiş olacaklarını kaydeden ünlü emlakçı Taşçı, "Fiyatlar ilk etapta sanal olarak yükselse de daha sonra otomatik olarak düşer" dedi. Taşçı, ayrıca bu sistemle 100 bin YTL'lik konut alan birinin 25 bin YTL peşinat, geri kalan 75 bin YTL'yi 5 yıl vadeli kredide 750 ile 850 YTL arasında taksitlerle ödeyeceğini açıkladı. 100 bin YTL'lik bir konut için 10 yıl vadeli kredi kullanan birinin de aylık taksitlerinin 650 YTL'ye kadar düşeceğini belirten Taşçı, "Bugünkü faiz oranları ile bunu hesaplıyoruz. Ancak inşallah 2008 yılında uygulamaya geçildiğinde faizler daha da aşağıya düşecektir. O zaman bu rakam, dar gelirli kişilerin gücüne uygun olacaktır" diye konuştu. Taşçı Emlak'ın sahibi ve Uluslararası Emlak Uzmanları Genel Başkan Yardımcısı Salim Taşçı, önceki gün TBMM'de yasalaşan ve kamuoyunda 'Mortgage' olarak adlandırılan ipotekli konut finansmanı sistemi hayata geçmeden vatandaşları bazı tavsiyelerde bulundu. Mortgage'ın yasalaşmasından duyduğu memnuniyeti 'Gözün aydın Türkiye' sözleriyle dile getiren ünlü emlak müşaviri Taşçı, inşaat sektörünün canlanması için büyük bir adım atıldığını kaydetti. Türkiye'nin en büyük sektörlerinden birinin inşaat sektörü olduğuna işaret eden Taşçı, "Tarihi bir karar ve kanundur. Hükümetin almış olduğu bu kararla birlikte herkes elini taşın altına koyduğu zaman işsizlik azalır, faizler düşer. 2 bin 100 kaleme hükmeden bir sektördür. 300 ana sektörde çok büyük canlanma sağlar. Tabi burada kriter tek haneli enflasyon ve faizin düşük olmasıdır. Bunun için de sürekli çaba gösterildi enflasyonun düşürülmesi için. Evi olmayanlar için çok büyük fırsattır. Banka faizleri düşecektir. Denetim devletin elindedir. Çok güzel bir sistem inşallah düşünüldüğü gibi yürür" değerlendirmesini yaptı. Taşçı, Mortgage'ın hayata geçmesiyle birlikte 100 bin YTL'lik konut alan birinin 25 bin YTL peşinat ödeyeceğini, geri kalan 75 bin YTL'yi 5 yıl vadeli kredide 750 ile 850 YTL arasında taksitlerle ödeyeceğini açıkladı. 100 bin YTL'lik bir konut için 10 yıl vadeli kredi kullanan birinin aylık taksitlerinin 650 YTL'ye kadar düşeceğini belirten Taşçı, "Bugünkü faiz oranları ile bunu hesaplıyoruz. Ancak inşallah 2008 yılında uygulamaya geçildiğinde faizler daha da aşağıya düşecektir. O zaman bu rakam, dar gelirli kişilerin gücüne uygun olacaktır. Hükümet çıkardı bu kanunu. Herkesin yardımcı olması lazım. Müteahhitlerin yardımcı olması lazım. Kaliteli konut yapmaları gerekir. Finans kuruluşlarının da 'Ben çok kazanayım' dememesi gerekir. Normal faiz tahakkuk ettirmeli. O zaman orta direk artık tamamen ev sahibi olur" diye konuştu.
Taşçı, Mortgage ile konut fiyatlarının yükseleceğine de inanmıyor. Finans kuruluşlarını ve müteahhitleri 'fiyatı yükseltirseniz bindiğiniz dalı kesmiş olursunuz' diyerek uyaran Taşçı, fiyat konusunda duyarlı olup, aşırı faizden kaçınmalarını istedi. Sistemin ancak o zaman yerli yerine oturacağını kaydeden ünlü emlakçı, "İlk 6 ayda sanal artış görülebilir. Ama vatandaş seçici olsun. MMK diye adlandırdığımız maket, makyaj ve köpükten uzak dursun. Seçici olarak davrandıkları takdirde otomatik olarak sanal olarak yükselen fiyatlar da otomatik olarak düşer" dedi. Bir kimsenin durumunun elvermesi halinde bu sistemle 100 tane de ev alabileceğini, ikinci evini alanlar için ayrı bir vergi yükü gelmediğini ifade eden Taşçı, "İsteyen istediği kadar ev alabilir. Yeterki ödeme gücü olsun. Devletin de çok büyük kazancı olacaktır. Kayıt dışılık önlenmiş olacak. Ayrıca belediyeler de gelir elde etmiş olacak" diye konuştu. Taşçı ayrıca, 'Mortgage' ile ilgili olarak vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmedi. Vatandaşlardan acele etmemelerini isteyen Taşçı, şu öğütlerde bulundu:
"Aceleci olmayın. Ev alırken seçici davrarının. Nitelikli konutları önceliğinize alın. Eğer eviniz daha inşaat halindeyse önünüze konulan sözleşmeleri iyi okuyun. Makyaj, maket, köpüğe dikkat etsin. Yani evin görünüşüne, seramiğine değil kalitesine, niteliğine bakın. Faiz oranlarını seçerken de özellikle dikkatli olun." Taşçı, emlak sektörü olarak 'Mortgage' kelimesi yerine 'bitaş'ı önerdiklerinin de altını çizdi. Bitaş'ın açılımının 'banka ipotekli taşınmaz' olduğunu anlatan Taşçı, Mortgage'a yeni isim arayışı içinde olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a da öz Türkçe olan 'bitaş'ı önerdi.
İha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2007 Cuma 14:18:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?