22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Yaylalarda mülkiyet sorunu

Yayla evlerinin yoğun olduğu yörelerde binlerce vatandaşı ilgilendiren Uygulama Tebliği hazırlandı.

Yayla evlerinin mülkiyet sorununa çözüm getiren Mera Kanunu’ndaki değişikliklere ilişkin Uygulama Tebliği hazırlandı. Maliye Bakanlığınca Başbakanlığa gönderilen, Milli Emlak Genel Tebliğ Taslağı ile Mera Kanunu’nun mera, yaylak ve kışlaklarla ilgili geçici 3’üncü maddesinin uygulama esasları belirleniyor.

Taslağa göre, Hazine adına tescil edilmesi gerekirken, gerçek ya da özel hukuk tüzel kişileri adına tescil edilmiş taşınmazlara ilişkin Hazine’ce açılan davalardan, taşınmazların emlak ve rayiç bedellerinin toplamının yarısı tutarındaki bedelin ilgililerce Hazine’ye ödenmesi kaydıyla vazgeçilecek. Bu hüküm, henüz dava açılmamış taşınmazlar hakkında da uygulanacak.

Talep şartı aranacak

Bu hüküm adına tesciline veya mera, yaylak ve kışlak olarak sınırlandırılmasına karar verilen taşınmazların tapuları da, talep edilmesi halinde, aynı esaslara göre önceki kayıt maliklerine ya da mirasçılarına devredilecek.

Maliye Bakanlığı’nın bu düzenlemesi, Adana, Bolu, Antalya ve Karadeniz başta olmak üzere yayla evlerinin yoğun olduğu yörelerdeki binlerce vatandaşı ilgilendiriyor. AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, sadece Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir beldesinde 11 bin 800 vatandaşın bu düzenlemeyle ilgisinin bulunduğunu belirtti. Yaklaşık 5 bin 300 dosyanın dava olarak mahkemelerin gündemine geldiğini kaydeden Kirişçi, yeni düzenlemenin vatandaşların mağduriyetini sona erdireceğini söyledi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 11:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?