22
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Yeni nesil camlar çok ekonomik

Yeni konut projeleri sayesinde yıllık yüzde 10 büyümeyi yakalayan düz cam üreticileri, geliştirdikleri ısı ve güneş kontrolünü sağlayan yeni nesil camlarla kışın yakıt yazın klima masrafını azaltıyor. Şu anda 400 milyon YTL’ye ulaşan düz cam pazarının 2008’de 500 milyon YTL’ye çıkması bekleniyor. Yeni nesil camlar, ısı kaybını standart çift cama göre yüzde 45 azaltıyor.

Enerji tasarrufunda önemli rol üstlenen düzcam sektöründe, yeni konut projelerinin devreye girmesiyle birlikte yüzde 10’luk bir büyüme yakalandı. Sektör şimdi ısı ve güneş kontrollü, kışın yakıttan yazın klima masrafından tasarruf sağlayan yeni nesil ürünlerle bu yükselişini sürdürmeyi hedefliyor. Şu anda 400 milyon YTL’ye ulaşan düzcam sektörü pazar hacminin, 2008’de 500 milyon YTL’ye ulaşması bekleniyor.

İç ortam ısısını büyük oranda korumayı sağlayan bu yeni nesil yalıtım camları sayesinde binalarda enerji tüketimi de büyük ölçüde azalıyor. Böylece, bu camlarla Türkiye’de sağlanacak enerji tasarufu da, yılda 2 milyar dolara kadar ulaşabilecek. Ayrıca, küresel ısınmanın ana nedenlerinden biri olan karbon dioksit emisyonu da büyük ölçüde düşecek.

Türkiye’de kullanılan toplam enerjinin yüzde 33’ü binalarda tüketilirken, binalardaki ısı kayıplarının yüzde 30’u ise yalıtımsız pencerelerden kaynaklanıyor. Pencere camlarının tek cam olarak kullanılmasıyla, kışın bina içinden dışarıya önemli oranda ısı kaçışı oluyor. Yeni nesil yalıtım camları ise, ısı kaybını standart çift cama göre yüzde 45 azaltıyor. Isınmak için harcanan enerjiyi azaltarak yakıt masraflarından tasarruf ettiriyor.

Sektör Yüzde 10 Büyüdü

Türkiye’de düzcamın yüzde 70’ini üreten Trakya Cam’ın Düzcam Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Çetin Aktürk, son üç yıl içinde yeni bina yapımlarının hız kazanmasıyla yıllık düzcam tüketiminde önemli artış olduğunu belirterek, kurlardaki dalgalanmalara, bazı ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye’deki düzcam pazarının gelecek yıllarda da dünya ortalamasının üstünde yüzde 10 büyümesini beklediklerini söyledi. Aktürk, düzcam sektörünün büyümesinde son yıllardaki istikrarlı ekonomik büyümenin katkısının yanı sıra hem Trakya Cam’ın, hem de Türkiye’de Şişecam bünyesi dışındaki yaygın düzcam işleme sanayinin üretim altyapısının varlığının önemli rol oynadığını kaydetti.

Pazara sunulan düzcam ürünlerinin üretiminde temel cam float teknolojisi kullanılıyor. Sektörün ihtiyacının yüzde 70’i Trakya Cam tarafından karşılanıyor. Geriye kalan yüzde 30 ise, 15 yıldan bu yana devam eden ithalatla karşılanıyor. Trakya Cam üretim kapasitesi olarak Avrupa’da beşinci, dünyada dokuzuncu sırada yer alıyor. Çetin Aktürk, Trakya Cam’ın Türkiye’deki düzcam talebinde nicelik ve nitelik yönündeki yenilikleri izlediğini ve pazarda herhangi bir boşluk yaratmamak için gerekli yatırımlara kesintisiz devam ettiğini vurguladı.

Trakya Cam, bu bağlamda 2007’de Bursa Yenişehir’de 225 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi ve iki float fabrikasını devreye aldı. Böylece, Türkiye’deki float üretim kapasitesi yüzde 50 artırıldı. Aktürk, yalıtım özelliği geliştirilmiş yeni cam ürünlerinin üretileceği Kaplamalı Camlar Fabrikası’nın da 40 milyon dolarlık yatırımla Bursa Yenişehir’de devreye alındığını hatırlattı.

Çiftcam Yüzde 50 Arttı

Bina camlamaları hakkında da bilgi veren Çetin Aktürk, "Bina camlamasında kullanılan düzcamlar, konutlar ve ticari binalara göre farklılık gösteriyor. Konutlarda şeffaflık ve yalıtım özelliği ön plana çıkarken, ticari binalarda yalıtımın yanı sıra mimari tercihlere göre estetik, renk, yansıtma, güvenlik gibi özellikler projeye bağlı olarak önemli boyutta faklılaşabiliyor.

Konutlarda doğal şeffaflık tümüyle istenen bir özellikken, ticari binalarda mimarlar bazen şeffaf camı, bazen de renkli veya yansıtmalı camları tercih ediyor" diye konuştu.

Tek camın yalıtım açısından yarattığı olumsuzluğu gidermek amacıyla çiftcam teknolojisi geliştirildi. Çiftcam teknolojisi ile iki cam plakasının arasına kuru hava hapsedildi ve havanın yalıtım özelliğinden yararlanılarak cam ünitesinin yalıtım özelliği tek cama göre yüzde 50 artırıldı. Aktürk, çiftcam uygulamasının sağladığı enerji tasarrufu ve daha rahat bir yaşam ortamı sonucunda pazarda kabul gördüğünü ve 20 yıl içinde hızla büyüdüğünün altını çizdi. Çetin Aktürk, Türkiye’de çiftcam sektörünün 2007’de, inşaat sektörünün gelişimi ve yeni konut projelerindeki yaygın kullanım sonucu yüzde 10 büyüyerek, 20 milyon metrekareye ve 400 milyon YTL’ye ulaştığını aktardı. Çiftcam teknolojisiyle yalıtımda önemli bir gelişme gösterilirken, yeni ihtiyaçlar doğrultusunda yeni ürünlerin geliştirilmesi de gerekiyor.

Isı yalıtımı için yeni camlar geliştirildi

Türkiye’deki düzcamın yüzde 70’ini üreten Trakya Cam tarafından pazara sunulan yalıtım camı Isıcam Konfor, ısı kontrolü yanında güneş kontrolü de yapıyor. Kışın yakıttan, yazın da klima masraflarından tasarruf ettiriyor. Isıcam Sinerji ise, hem ısıtılan, hem de soğutulan konutlarda tavsiye ediliyor. Yeni nesil yalıtım camları ile kışın ısıtılan, yazın ise soğutulan konutlarda iç ortam ısısı korunuyor. Böylece enerji tüketimi azalıyor. Türkiye’deki konut camlarının yalıtımlı olmasıyla ülke genelinde 2 milyar dolar düzeyinde enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Küresel ısınmanın ana nedenlerinden biri olan CO2 emisyonu azaltılabiliyor.

Yalıtım camları için yasa ve yönetmelik hazırlanıyor

Trakya Cam Düzcam Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Çetin Aktürk, Türkiye’de yeni nesil yalıtım camları kullanımının yaygınlaşması amacıyla yasa ve yönetmelik çalışmaları yapıldığını aktararak, şu bilgileri verdi: "TS 825 Yeni Binalarda Isı Yalıtım Standardı’nda pencere yalıtım değerlerinin iyileştirildiği yeni revizyonun yürürlüğe girmesi ile yeni binalarda, bu camların kullanımı zorunlu olacak. Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde de, binaların enerji ihtiyacının ve yalıtım özelliklerinin yer aldığı Enerji Kimlik Belgesi’nin binalar alınırken, kiralanırken ibrazı gerekecek. Ayrıca, 2007’de inşaat malzemelerinde zorunlu hale gelen CE işareti kullanımı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın etkin denetleme mekanizmalarını oluşturması ile yaygınlaşacak. Bu gelişmeler sonucunda, sektörün sorunları arasında yer alan kayıtdışı ve ucuz ancak kalitesiz ve de yalıtım özelliği düşük ürünlerin pazar payının azalması ve kaliteli, standartlara uygun ürünlerin öne çıkması bekleniyor."

Hanife Baş/Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2007 Cuma 15:23:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?