16
Mayıs
2024
Perşembe
EMLAK-KONUT

'Yüzsüz ev sahibi' anketi başladı

Gayrimenkul kira geliri elde eden mükellefleri takibe alan maliye, kiracı ve ev sahiplerine anket göndererek yaptığı çalışmada, ''ev sahibi yakın dostum'' gerekçesiyle düşük gösterilen kira bedeli beyanını reddetti.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında elde edilen kira gelirinin tespit ve beyanına yönelik kiracı ve ev sahiplerine gönderilen bilgi formlarının toplama işinin tamamlanarak, bilgisayarlar ortamına taşındığını ifade etti.

Acar, bir apartmanın aynı katında biri 2, diğeri 7 bin 500 YTL yıllık kira bedeli gösteren iki ev sahibinin beyanını incelediklerini, ''Kira bedelinin emsalinden düşük olmayacağı'' gerekçesiyle düşük beyanı reddettiklerini bildirdi.

''İSTEDİĞİ FİYATTAN KİRAYA VEREMEZLER''

''Yakın dostum, hatır-gönül'' gibi gerekçeleri dikkate bile almadıklarını belirterek, mükellefleri uyaran Acar, şunları söyledi:

''Farklı kira bedelleri nedeniyle bilgisine başvurduğumuz ev sahipleri ya da kiracılar aynı gerekçeleri öne sürüyorlar. Ya yakın dostları, ya akrabaları ya da hatır-gönül ilişkileri olduğunu söylemelerini inandırıcı bulmuyoruz. Çünkü, hiç kimse mülkünü istediği fiyattan kiraya veremez. Vergi Kanunu'nun 73. maddesine göre, kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedellerinden düşük olamaz. Ancak, anne-baba ya da kardeşler bu durumun dışında tutulur.''

Yaşı 60'ın üzerindeki mükellefler ile özürlü mükelleflerin de talepte bulunmaları halinde beyannamelerinin evlerinde alındığını ifade eden Acar, ''Beyannameler e-beyanname uygulamasıyla, internet ortamında rahatlıkla veriliyor. Mükelleflerimiz cezalı duruma düşmemek için beyannamelerini zamanında ve doğru vermelerini bekliyoruz'' dedi.

Acar, mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul gelirlerinin yıllık 2 bin 200 YTL'sinin vergiden istisna olduğunu, beyanı gereken kira gelirinin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda, mükelleflerin bu istisnadan yararlanamayacaklarını da kaydetti.

Acar, gayrimenkul kira gelirleriyle ilgili olarak, 15 Mart'ta dolan beyanname verme süresinin 26 Mart'a kadar uzatıldığını, bu nedenle mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla, Adana'da biri Real Alışveriş Merkezi, diğeri Vergi Dairesi Başkanlığı hizmet binası zemin katında olmak üzere iki ayrı stant kurulduğunu ifade etti.


aa
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 12:17:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?