20
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

BOŞANMIŞ ANNELER DERNEĞİ

Boşanmak, büyük hayallerle çıkılan çift şeritli yolu teke indirmek bakımından oldukça zor. Bir de anneyseniz, ortak bir paydanın, çocuğun da yükünü sırtlanmak zorunda kalıyorsunuz. Bu yükü kaldırmak şimdi biraz daha kolay; ama şimdilik, daha ziyade şehirli anneler için! 

Çünkü, Boşanmış Anneler Derneği, internet üzerinde oluşumunu gerçekleştirmiş ve internet kullanıcısı boşanmış annelerin ulaştığı bir dernek...

2003 yılında anne-çocuk yazışma gruplarında birbirinden haberdar olan boşanmış anneler, kendi problemlerinin diğer annelerden daha farklı olduğunu fark eder. Onların derdine düştüğü, sadece çocuğun fiziksel sorunları değildir. Yaşamsal problemidir: Boşandıktan sonra çocuğumun hali ne olacak? Bir yıl boyunca süren yazışmalar sonunda, kendilerince bir birliktelik oluşturan boşanmış anneler, fiziksel olarak da bir araya gelince, bu beraberliği bir derneğe dönüştürmeye karar verir. 2004 yılında kurulan ve ‘www.bosanmisanneler.org’ internet adresinde boy göstermeye başlayan oluşuma, ‘Boşanmış Anneler Derneği’ ismi konulur. Aradan geçen 4 yılda; avukat, psikolog ve psikiyatrist gibi farklı statülerde 30 civarında danışman sayısına ulaşan derneğin temel amacı, boşanma süreci ve sonrasında annenin, özellikle çocuğun en az hasarla bu travmayı atlatması. Dernek üyelerinin profili şimdilik kentli, kendi ayakları üzerinde duran ve çalışan kadınlar ile çocuklarını yansıtıyor. Ama derneğin Genel Başkan Yardımcısı Ayça Özdoğan’a göre hedefleri farklı: “Aktif olarak üç büyükşehirdeyiz. Biz kentli kadına hitap edelim diye yola çıkmadık. İnternetten dolayı böyle bir sonuç ortaya çıktı. Oysa Anadolu’da internet kullanamayan çok sayıda boşanmış anne var. Amacımız onlara da ulaşmak.” İsmine bakıldığında, yürek kırıklığını taşısa da ‘Boşanmış Anneler Derneği’ ifadesi, kısmen iticilik barındırmıyor değil. “Yola çıkarken, boşanmayı özendirdiğimizi söylediler.” diyor, Ayça Özdoğan. Ancak dernek, hâlâ boşanmaya karar vermemiş, düşünme sürecindeki annelerin başvurusunu kabul etmiyor. ‘En az üç hayat’a yön verecek bir kararda inisiyatif almak istemiyor. Birliğin düşüncesi şu: “Bu ailenin kararıdır. Bizim amacımız, anne boşanmaya karar verdikten sonra onun ve çocuğun yanında olmak.”

Türkiye’de evlilik üzerine yazılmış çok sayıda kitap var; ama boşanma sürecine dair hiç yok. “Böylesine hassas bir durumda insan, kendisine yol gösterecek şeylere daha fazla ihtiyaç duyuyor. Uzmanlarımız yardımcı oluyor; ama daha önce boşanmış annelerin tecrübeleri hepsinden daha değerli.” diyen avukat Ayça Özdoğan, yurtdışından kitap getirterek, bunları çevirttiklerini de belirtiyor. Tecrübeli bilgiler ise internetin yanı sıra grup üyelerinin buluşmalarında da paylaşılıyor. İstanbul’da gerçekleştirilen buluşmalarda, annesi ve babası boşanmış çocuklar da arkadaş olma imkanı yakalıyor.

Boşanma, çocuğun ruhunda ağır hasarlar bırakıyor; ama evebeynlerin başka bir evlilik yapması, bu travmayı daha ciddi boyutlara sürüklüyor. Bu süreçte Boşanmış Anneler Derneği’nin işlevi devam ediyor. Derneğin en çok karşılaştığı problemlerden biri bu. O esnada devreye çocuk psikologları ve psikiyatrlar giriyor.

Türkiye’de boşanmış annelerin bir derneği, boşanmış babalarınsa bir platformu var. İlginç olan, bu iki birliğin zaman zaman birlikte hareket etmesi. Boşanmış Babalar Platformu, bir dernek olmadığı için üyeleri yüz yüze gelmiyor. Toplantıları da olmuyor; ama Boşanmış Anneler Derneği ile ortak basın açıklamalarına imza atabiliyor. Onları bir araya getiren ise ABD’nin bütün eyaletlerinde, Almanya’da, Belçika’da ve İngiltere’de yürürlükte olan ‘ortak velayet’ kavramı. İki oluşum da, ‘ortak velayet’ sisteminin bir an önce Türkiye’de kabul edilmesini istiyor. Böylece annelerin ve babaların sorumluluğunun paylaşılması hedefleniyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 14:19:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?