3
Mayıs
2024
Cuma
KADIN

KENTLERDE KADINLARA YER AÇMAK...

Dünkü yazımda vaadetmiştim. Sabancı Vakfı’nın, Birleşmiş Milletler temsilcilikleri ve İçişleri Bakanlığı ile birlikte “Kadın Dostu Kentler” yaratmak amacıyla 6 pilot ilde yürüttüğü Hibe Programı’ndan yararlanan projelerden örnekler vereceğim. Ama önce birkaç toplu sonuç:

- Programın yürütüldüğü 6 ilde de (Van, Kars, Trabzon, Urfa, Nevşehir ve İzmir) valilik ve belediyelerin bünyesinde artık Kadın-Erkek Eşitliği Masaları var.

- Yine bu 6 ilde, yerel seçimleri kazanan kadın oranında % 57 artış oldu.

- İzmir’de zaten vardı; diğer 5 ilde Kadın Sığınma Evleri kuruldu.

- Bu 6 il arasında hiç yerel kadın STK’sı olmayan iller vardı; şimdi hepsinde kadınlar için çalışan en az 3-4 yerel STK var.

- 4 yıl önce program ilk başladığında İçişleri Bakanı olan Abdülkadir Aksu’nun da teşvikiyle bu işe sıcak bakan 6 ilin valisi, hem birbirlerinin deneyimlerini kendi kentlerine aktardılar, hem de sonradan tayin oldukları illerde de Kadın Dostu Kentler için çaba harcadılar.

- Her yıl 10-11 projeye 10’ar bin dolarlık hibe verildi; ancak hibe almak için hep 40’ar 50’şer proje yarıştı. Hibe alamayanların bir kısmı da, proje hazırlama sürecinde oluşan bilinç sonucu kendiliğinden uygulandı.

10 bin $’a 46 hayat!
Şimdi de Nevşehir’de dinlediğim 2 önemli projeyi özetle aktarayım:
Krize Müdahale Ekibi: Talip Yiğit, bu projeyi Nasuh Mahruki’nin AKUT’undan esinlenerek yazmış. Ancak bu projedeki “Krize Müdahale Ekibi” depremde değil, Nevşehir’de intihar girişiminde bulunan kadınlara hizmet veriyor. Önce bu tür “krizlere” müdahale edebilecek doktor, hemşire, psikolog, polis ve avukat gibi kamu görevlilerine eğitim verilmiş. Ve 10 bin dolarlık hibeyle, 6 ay içinde 46 intihar girişimi önlenmiş; 46 genç kadının hayatı kurtulmuş. İç yakıcı tek bir örnek vereyim:

15 yaşında bir kız çocuğu. Ailesinin tek evladı. Anne-baba sadece yoksulluk içinde değil, aynı zamanda her yönden büyük bir yoksunluk içindeler. Çevre, ailenin yoksunluğunu fırsat bilerek kızı cinsel yönden istismar ediyor. Daha önce en az 4 kez intihar girişiminde bulunan bu kız, şimdi yeniden okula gidiyor. Yarım bıraktığı eğitimine devam ediyor.

10 bin dolarla son 6 ayda hayatları kurtulan 46 genç kadın ve aynı ekibin bundan sonra da hayatlarını kurtaracağı yüzlerce, binlerce kadın... Dahası bu örnekten yola çıkılarak, diğer 5 ilde de yeni 10 bin dolarlık projelere gerek kalmadan, muhtemelen devreye girecek “Genç Kadın İntiharını Önleme Ekipleri.” Dünkü yazımda belirttiğim küçücük paralarla yaratılan büyük mucize işte bu.

Muhtarlara eğitim
Lafı uzattım; 2. örneği çok kısa geçmek zorundayım. Urfa Harran Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zeynep Şimşek, geçen yıl mevsimlik tarım işçisi kadınların ve çocukların, gezici sağlık araçlarıyla -başta tarlada tuvalete gitmek olmak üzere- hijyen konusunda bilinçlendirilmesine yönelik müthiş bir projeyi yürütmüştü. Zeynep Hanım, bu yılki projesinde biri ortaokul, gerisi ilkokul mezunu, çoğu kadın eli sıkmayan 61 muhtar ve muhtar adayına kadınlarla birlikte çalışmanın yararlarını da içeren 5 günlük eğitim vermiş. Eğitim bittiğinde muhtarlar, bir sonraki İhtiyar Heyeti’ne kadın almaya bile ikna olmuşlar.

Meral Tamer - Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2009 Cuma 22:22:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?