20
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

GENÇ TÜRK KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIMI ANNELERİNDEN BİLE AZ

Dünya Bankası raporu Türkiye için çok ciddi bir riski ortaya koydu

Türkiye’de genç nüfusun sadece yaklaşık yüzde 30’unun istihdam edildiği, genç katılım ve istihdam oranlarının AB ortalamalarının oldukça altında olduğu ve gençlerin faal olmama oranlarının “endişe kaynağı” olduğu vurgulandı. Gençlerin yaklaşık yüzde 40’ının “ne okula gittiği ne de çalıştığı” belirtilen Dünya Bankası raporunda, özellikle genç kadınların da oldukça düşük bir istihdam oranına sahip olduğu belirtildi. 2006 yılında bu oranın sadece yüzde 20 olduğu belirtilen raporda, Türkiye’deki iyi eğitimli kadınların iş gücüne katılımlarının bir önceki nesil ile karşılaştırıldığında daha az olduğu kaydedildi.

“Türkiye’nin Gelecek Nesillerine Yatırım Yapmak, Okuldan İşe Geçiş ve Türkiye’nin Kalkınması” konulu raporda, Türkiye’de genç nüfusun istihdam sürecinde yaşadığı zorluklara ve çözüm önerilerine yer verildi.

Riskler çok büyük

Türkiye’nin bugünkü büyük genç nüfusunun sunduğu potansiyel faydalardan yararlanabilmek için gençlerine yatırım yapmak zorunda olduğu vurgulanan raporda, “potansiyel faydalar oldukça büyük olmakla birlikte eğer günümüzdeki büyük genç nüfus grubu yarının iş gücü piyasasında ve toplumda yerini bulamazsa, riskler de oldukça büyük olacaktır. Bu demografik profilin potansiyel dezavantajı da oldukça önemlidir. Eğer Türkiye’nin gençleri çalışma dünyasına iyi hazırlanmazsa ve iş gücü piyasası da bu gençler için daha fazla iş yaratmazsa, büyük genç nüfus grubu sosyal ve ekonomik baskı ile gerilim kaynağı haline gelecektir” denildi.

Gençlerin rekabet ortamının zorlu ve standartların yüksek olduğu açık bir ekonomide yerlerini bulmalarının önemine işaret edilen raporda, “Eğer Türkiye Avrupa’daki ve OECD içerisindeki daha yüksek gelirli ülkelere yakınlaşma doğrultusunda yoluna devam etmek istiyorsa, ekonomik stratejisini düşük maliyetler üzerine dayandıramaz” şeklinde görüş bildirildi.

Önemli zorluklar var

Raporda, ülkenin bilgi, beceri ve yenilik noktasında rekabet etmesi için açık bir iş gücü piyasasının gerekliliği vurgulanarak, Türkiye’de pek çok gencin iş gücü piyasasına girerken önemli zorluklarla karşılaştığı ifade edildi.

Türkiye önemli dönemeçte gençlere 2. bir şans verilmeli

Raporda, özetle şu görüşlere yer verildi:

* Türkiye kalkınma yolunda önemli bir dönemeçtedir.

* Demografik bir geçiş sürecinde ve oldukça rekabetçi bir ortamda bulunan Türkiye için gelecek nesillere yatırım yapmak bu neslin gelişimi ve ülkenin kalkınmasına yapılacak katkılar üzerinde önemli etkiler yaratacaktır.

* Eğitim sisteminin güçlendirilmesi ve iş gücü piyasasının işleyişinin geliştirilmesi reform gündeminin temelini oluşturmaktadır.

* Ayrıca gençlerin önündeki fırsatları genişletmeyi, daha bilgilendirilmiş bir şekilde karar verme olanaklarını artırmayı ve fırsatları kaçırmamaları halinde onlara ikinci bir şans vermeyi hedefleyen politikalar, gençlerin okuldan işe geçiş sürecini kolaylaştıracak ve Türkiye’nin büyümesine ve yoksulluğun azaltılmasına bir an evvel katkı yapmalarını sağlayacaktır.

15-24 yaş grubundaki işsizlik genel oranın iki katını
aşıyor

TÜRKİYE’NİN 15 ve 24 yaş arası olarak tanımlanan genç nüfusunun sadece yaklaşık yüzde 30’unun istihdam edildiğine dikkat çekilen raporda, bu nüfus grubundaki işsizlik oranının işsizlikteki genel oranın iki katından daha fazla olduğu kaydedildi.

İşsiz genç oranı AB ortalaması üstünde ve endişe yaratıyor

Genç katılım ve istihdam oranlarının da AB ortalamalarının oldukça altında olduğuna işaret edilen Dünya Bankası raporunda, Türkiye’de gençlerin faal olmama oranlarının da “endişe kaynağı” olduğu ifade edildi.

Prim indirimi genç işgücünü yüzde 2 artırır

Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen simülasyonlar, sosyal güvenlik primlerinin düşürülmesinin çok önemli mali etkilere yol açmadan, gençlik istihdamını artıracağını gösterdi. Raporda, “30 yaş altı çalışanların sosyal güvenlik primlerinin iş veren paylarında 7 puanlık bir azaltma ilave 70 bin yeni iş yaratacaktır. Bu genç istihdamında yüzde 2’lik artış anlamına gelir” denildi.

Vatan
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 18:20:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?