30
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

KADINI CEHALETLE KARANLIĞA GÖMDÜK

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Şevki Aydın, “Kadın gibi çok önemli bir eğiticiyi varlığından habersiz olacak kadar cehaletin karanlığına gömdük” dedi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Şevki Aydın, kız çocuklarını okula göndermemenin altında sakat bir din anlayışının yattığını belirterek, “Kadın gibi çok önemli bir eğiticiyi, varlığından habersiz olacak kadar cehaletin karanlığına gömdük. Bugün toplumdaki sorunların temelinde yatan en önemli nedenlerden birisi bu” dedi.
Yaz Kuran kurslarının bu yıldan itibaren üçer haftalık dönemler halinde, kur sistemi çerçevesinde yapılacağını söyleyen Aydın, şöyle konuştu:
“Kuran kursu hizmetleri o kadar nitelikli olacak ki, ateist olanlar da dahil bu toplumda yaşayan her kesimden insan, ‘İyi ki bu ülkede Kuran kursu var’ diyecek. Artık dikte edici, ezberletici bir din eğitiminin bizim Kuran kurslarında yer almasını istemiyoruz.”

Müftü konuşunca ikna etti
Türkiye’deki “çok ciddi bir kadın sorununun varlığına” dikkat çeken Aydın, bu konuda Diyanet’in duyarsız kalamayacağını belirtirken, “Kız çocuklarının eğitim görmemesinin altında çok sakat, yanlış bir din anlayışı yatıyor. Her ne kadar doğrudan dinle bunun ilgisi olmasa da bunu böyle uygulayanların bilinçaltında yanlış din algılayışı da var” dedi.


Bir ilde “Haydi Kızlar Okula” kampanyası çerçevesinde valiliğin faaliyetlerde bulunduğunu, ancak bir sonuç alınamadığını anlatan Aydın, müftünün gidip halkla bir konuşma yapması üzerine kızların yüzde 75’inin okula kayıt olduğunu anlattı.

İyi erkek de yetişmez

Ailelerin kız çocuğunu okutmama gerekçesi olarak kendince ahlaki birtakım argümanlar öne sürdüklerine işaret eden Aydın, “Kadın gibi çok önemli bir eğiticiyi varlığından habersiz olacak kadar cehaletin karanlığına gömdük” görüşünü ortaya koydu ve şöyle devam etti:
“Kadınını ihmal ederek, iyi erkek yetiştireceğini düşünmek, savunulacak hiçbir yönü olmayan bir kanaattir.”

Bardakoğlu: Kız çocukları okumalı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, “Günümüz dünyasında din hizmetinin başını caminin dört duvarının arasından çıkarması ve dünyanın her tarafındaki insanlara ulaşması gerekiyor” dedi.

Bayburt Müftülüğü’nce düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Bardakoğlu, din hizmetlerinde önemsedikleri en önemli unsurdan birinin eğitim olduğunu belirterek, “Kız çocuklarımızı okutmak için çalışmalı, bu konuyu anlatmalı, kadın haklarının önemini belirtmeliyiz. Aile içi şiddetin ortadan kalkması, aile mefhumunun ortadan kalkmaması için kız çocuklarımızı okutmalı ve eğitmeliyiz” diye konuştu. Ardından Yeni Camii’de öğle namazı kılan Bardakoğlu, vatandaşlara vaaz verdi. Bardakoğlu, din hizmetinin, herkese çare, herkese huzur kaynağı olmak zorunda olduğunu söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 13:22:45
Güncelleme :11 Haziran 2008 Çarşamba 13:25:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?