15
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

KADININ OLDUĞU YERDE DAHA AZ YOLSUZLUK GÖRÜLÜYOR

UNDP Başkanı Kemal Derviş, BM bünyesinde 70 ülkedeki bürokrasi ve örgütlerde yaptıkları çalışmalara göre, kadının olduğu yerlerde daha az yolsuzluk görüldüğünü söyledi.

Derviş, bunun ’kadının her zaman dürüst’ olduğu anlamına gelmeyeceğini söyleyen Derviş, ancak kadınlı-erkekli ortaklarda dürüstlüğü daha önem verildiğini kaydetti.

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Kalkınma Grubu ve Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, BM bünyesinde 70 ülkedeki bürokrasi ve örgütlerde yaptıkları çalışmalarda kadının daha güçlü var olduğu yerlerde daha şeffaf bir yönetim ve daha az yolsuzluk gördüklerini söyledi. Derviş, "Bu belki kadın her zaman daha dürüsttür anlamına gelmiyor. Ama kadınlı erkekli eşitliğe dayalı ortamlarda dürüstlüğe de daha önem verildiğini, insanların daha düzgün davranışlarda bulunduğunu, birbirlerini daha iyi denetlediğini, sanıyorum bu etkenlerle görüyoruz" dedi.

KADIN HAKLARI VE KALKINMA: Kemal Derviş, dün Kalite Kongresi’nin yanı sıra BM, İçişleri Bakanlığı, Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi katkılarıyla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek için İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’da yürütülen "BM Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı"nın (BMOP) yıllık değerlendirme toplantısına katıldı. Kadının kalkınma sürecine katılması ve kadın haklarının sadece Türkiye’de değil, dünyada önemli bir sorun olmaya devam ettiğine dikkat çeken Derviş, dünyada son 20 yıldır bu alanda adımların atıldığını ancak yetersiz kaldığını, kadın tam hakkını almadan, kalkınmanın sağlanamayacağını söyledi. Türkiye’de 1930’lu yıllarda kadınların önemli haklara sahip olduğunu ancak son 30-40 yılda kadının gücünü artırma sürecinin yavaşladığını anlatan Derviş, son yıllarda bu sürecin yeniden hızlandığını, BM’nin yürüttüğü tüm çalışmalarda kadının önemini vurguladığını dile getirdi.

SERVETİN YARISI YÜZDE 2’NİN: 16’ncı Kalite Kongresi’nde yaptığı konuşmada ise 21’inci yüzyılın, ilk 7 yılında küresel ölçekte yaşanan ekonomik büyümenin, "dünya ekonomisinin en hızlı büyüdüğü" olarak tarih olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatan Derviş, bu büyümenin neredeyse yarısının da gelişmekte olan ülkeler sayesinde yaşandığını vurguladı. Şu anda dünya üzerindeki en zengin 10 ülke ile en yoksul 10 ülkenin kişi başı milli gelirleri karşılaştırıldığında, 1820 yılında yüzde 3 olan oranın bugün yüzde 50’ye ulaştığını dile getiren Derviş, dünyanın en zengin yüzde 2’lik nüfusunun dünya servetinin yüzde 50’sine sahip olduğuna da dikkat çekti.

Yugoslavya’yı hatırlayın güçlü bir ekonomi olmadan siyasal güç olunamaz

UNDP Başkanı Kemal Derviş, Kalite Kongresi’ndeki konuşmasında, 30 yıl önce bölgesindeki en başarılı ülkenin Yugoslavya olduğunu hatırlatarak, ekonomik güç olmadan siyasal güç olamayacağını vurguladı. Derviş, 30 yıl önce Doğu ülkeleri arasında en başarılı ülkenin Yugoslavya olduğunu, ülkenin, siyasal dengeler iyi yönetilemediği için bunalıma girip çok zor günler yaşadığını hatırlatarak, "Siyasal sistem iyi işleyen sağlıklı bir ekonomi için mutlaka gereklidir. Ama bir ülke güçlü bir ekonomiye sahip değilse, ciddi bir piyasa oluşturamıyorsa en iyi siyasetçiler bile ülkeyi vasıflı kılamaz" dedi. Türkiye’nin 2023’te dünyanın en güçlü 10 ülkesi arasında yer alma hedefine vurgu yapan Derviş, "Türkiye, bu hedefe kilitlenmelidir. Bu özel sektörün gelişimiyle ve kaliteye odaklanmakla olacaktır" dedi.

Havayı kirletmeyen 3-4 saatlik İstanbul-New York uçuşu isterim

KATILIMCILARIN sorularını da yanıtlayan Kemal Derviş, "Türkiye’yi özlemiyor musunuz" sorusu üzerine, teknolojinin uçuş sürelerini kısaltmamasından yakındı. "Türkiye’yi özlüyorum" diyen Derviş, şöyle konuştu: "Her şey hızlandı. Ama 30 yıl önce de İstanbul-New York uçuşu 11 saatti. Yine aynı sürede uçuyorum. Bu uçuşu çevreyi kirletmeden 3-4 saatte yapabilmek beni çok mutlu eder."

Aslı SÖZBİLİR / Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 15:45:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?