29
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

PEÇELİ KADIN DA TACİZDEN ŞİKÂYETÇİ

Peçe ve çarşaf takan kadınların sayısının giderek arttığı Mısır’da örtünmek kötü gözlerden korunmanın bir çaresi gibi lanse edilse de pek çok kadın şaşırtıcı şekilde bunun kendilerini korumak yerine tacizleri arttırdığını söylüyor. 20 yaşındaki Kahireli sokak satıcısı Hind Sayed “Buradaki erkekler hayvan gibi. Dişi köpek görseler ona da saldırırlar” diyerek durumun vahametini anlatıyor.

Siyah bir çarşaf ve peçe takmış olan Sayed’in elleri ve gözleri dışında hiç bir yeri görünmese de bu erkek müşterilerinin tacizlerine engel olmuyor. Sayed, “Türban takan kadın erkekler için daha kışkırtıcı olabiliyor. Ne kadar kapanırsanız o kadar ilgi çekersiniz” şeklinde konuşuyor. Geleneksel İslam kılık kıyafetine uymayı bir süre önce bırakan 60 yaşındaki Zuhair Muhammed, “Çarşaf giydiğinizde altında ne sakladığınızı merak ediyorlar” diye anlatıyor.

Sadece Mısırlı kadınlar değil yabancı ülkelerden gelen kadınlar da Mısır’ın sokakta tacizle en çok karşılaştıkları ikinci ülke olduğunu düşünüyor. Birinci ülke olan Afganistan ise ironik şekilde Taliban’ın tüm kadınları örtünmeye ve evlerinde inzivaya çekilmeye zorluyor. 

Amerika ve İngiltere seyahat rehberlerinde bile kadınları Mısır’da tacize maruz kalabilecekleri yönünde uyarıyor. Mısır Kadın Hakları Merkezi’nin anketi iddiaları doğrular nitelikte. Ankete göre yabancı kadınların yüzde 98’i , Mısırlı kadınların da yüzde 83’ü ülkede cinsel tacize uğradıklarını söylüyor. 2 bin 20 Mısırlı erkek ve kadın ile 109 yabancı kadın arasında yapılan ankete göre ülkede kadınların yarısı sokağa çıktıkları her gün tacizle karşılaşıyor.

Yabancı kadınlar polisi ‘en korkunç tacizci’ olarak nitelendiriyor. Erkeklerin de üçte ikisi tacizi kabul ediyor. Taciz çeşitleri arasında açıkça vücutlarına bakmak, müstechen sözler söylemek, kadınlara dokunmak, kendilerini ifşa etmek var. Kadınların yüzde 72’si tacize maruz kaldıklarında örtülü olduklarını söylüyor. Ülkede kadınların yüzde 80’i çarşaf ve peçe takıyor.

The Washington Post'tan çeviren Radikal
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 06:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?