20
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

10 erkekten biri şiddet uyguluyor

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Türkiye'de sıkça gündeme gelen aile içi şiddet konusunda kapsamlı bir araştırma yaptı.

Yaklaşık 25 bin evli kadınla yüz yüze yapılan araştırmadan, aile içi şiddete ilişkin önemli sonuçlar çıktı. Buna göre, kadınların yüzde 92,2'si eşinden hiçbir zaman şiddet görmemiş. Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in soru önergesine verdiği cevapta, bakanlık bünyesinde yapılan geniş bir araştırmaya dikkat çekti. Araştırmaya göre, kadınlar kocalarını çok anlayışlı buluyor. Buna göre, evde tartışma çıkınca erkeklerin yüzde 22'si sessiz kalıyor, yüzde 24'ü sesini hiç yükseltmeden konuşuyor, yüzde 63'ü hiç küsmüyor, yüzde 90'ı tartışma sonrası evi asla terk etmiyor. Erkeklerin yüzde 92,2'si şiddetten tamamen uzak. Buna karşılık, 3,6'sı nadiren, 3,2'si bazen, 0.9'u ise genellikle eşine şiddet uyguluyor.

Ortaya çıkan şiddet rakamlarının tahminlerin altında olduğuna dikkat çeken Nimet Çubukçu, Aile Araştırma Kurumu'nun 1994 yılında yaptığı araştırmada eşe karşı fiziksel şiddet oranının yüzde 34 civarında olduğuna işaret etti. Aile içi şiddetin hızla düştüğüne dikkat çeken Çubukçu, bu düşüşü sürdürmek için yoğun çalışma içinde olduklarını söyledi. Nimet Çubukçu'nun verdiği bilgiye göre, halen 40 bini aşkın polisin aile içi şiddet konusunda eğitilmesini öngören proje çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, şiddetle ilgili radyo ve televizyon programları, seminer ve toplantılarla kamuoyu bilgilendirme çalışmasına devam ediliyor. Devlet Bakanı Çubukçu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında belediye başkanları, başkan yardımcıları ve üst düzey yöneticilere eğitim semineri verildiğini belirtirken, bu yıl içinde 5 ayrı ilde 500 politika uygulayıcısının katılacağı toplumsal cinsiyet eğitiminin düzenleneceğini açıkladı.

zaman
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 13:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tuncer kır IP: 81.215.208.xxx Tarih : 14.02.2008 21:36:01

aile içi şiddet dendiğinde akla ilk gelen çocuğun gördüğü şiddettir. çünkü çocukların hem anneden hem babada üstelik bir de diğer aile büyüklerinde şiddet görme ihtimali vardır ve aile içinde şiddet görenlerin en çok çocuklar olduğunu kimse inkar edemez herhalde. haberi okuyoruz, ilgili bakan aile içi şiddet ile ilgili araştırmadan bahsediyor, ama çocukların gördüğü şiddete değinmiyor bile. bu durumu nasıl yorumlamak gerek bilmiyorum.