22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

4 yılda 2500 kadın devlete sığındı

Türkiye'de son 4 yılda, fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik istismara uğrayan 2 bin 541 kadının devlete sığındığı bildirildi.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik istismara uğrayan kadınlarla birlikte, 1716 çocuk da koruma altına alındı.

Kadın konukevlerine kabulü yapılan kadınların sosyoekonomik durumlarına ilişkin yıllar itibariyle yapılan değerlendirmede, en son 551 kadının durumu değerlendirildi. Kadınların yüzde 56'sının, fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismar nedenlerinden biri veya birkaçı sonucu konukevlerine sığındıkları belirlendi. 

Kadınların yüzde 31'inin ekonomik ve sosyal yoksunluk, yüzde 8'inin evlilik dışı hamilelik ya da çocuk sahibi olma, yüzde 3'ü istenmeyen evliliklere zorlanma, yüzde 1'inin de cezaevinden yeni çıkmış olup yardım ve desteğe gereksinim nedeniyle konukevine sığındığı tespit edildi.

UĞRADIKLARI İSTİSMAR ÇEŞİTLERİ

Yapılan değerlendirmede, devlet şefkatine sığınan kadınların yüzde 61'inin fiziksel istismara uğradığı, yüzde 24'ünün cinsel, yüzde 11'inin duygusal, yüzde 4'ünün ise ekonomik istismara uğradığı ortaya çıktı. Kadınların yüzde 70'inin eşleri tarafından istismar edildikleri de belirlendi.

KADINLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ ŞEHİRDEN GELİYOR

Kadın konukevlerindeki kadınların yüzde 25'inin Ege, yüzde 23'ünün Marmara, yüzde 19'unun İç Anadolu, yüzde 17'sinin Akdeniz, yüzde 6'sının Karadeniz, yüzde 5'inin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden geldikleri tespit edildi. Sığınan kadınların yüzde 63'ünün şehirden yüzde 28'inin ilçelerden, yüzde 9'unun da köylerden geldiği, geçen yıllara göre ilçe ve köylerden gelen kadın sayısında artış olduğu dikkat çekti.





a.a
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2007 Perşembe 11:30:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?